Društvo

Stižu oblaci, kiša i novo zahlađenje, nova promena vremena tokom vikenda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

07:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Početak je septembra. Leto se završava za tačno tri nedelje, a to znači da ćemo sve češće imati promenljivo i nestabilno vreme, ali i prilive svežije vazdušne mase, prognoza je meteorološkinje Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako objašnjava, intenzivan ciklon koji se nalazi severoistično od Balkanskog poluostrva donosi nam zahlađenje, a samim tim i novo naoblačenje koje će danas i sutra zahvatiti našu zemlju i lokalno doneti nešto obilnije padavine.

"Već u ranim jutarnjim satima došlo je do jačanja severnog i severoistočnog vetra, što naznačava priliv hladne vazdušne mase. Maksimalna dnevna temperatura će u Vojvodini biti oko 20, dok na krajnjem jugu i jugoistoku ostaje i do 28 stepeni Celzijusa. Sa prilivom hladne vazdušne mase došlo je do dodatne destabilizacije vremena koja omogućava formiranje i razvoj kišonosnih oblaka. Tako je već tokom noći slaba kiša zahvatila krajnji sever zemlje, a kasnije tokom dana, padavinska zona se proširuje na celu Srbiju", kaže Gojković.

Dodaje da će kiša povremeno padati sve do petka uveče, ali da nakon toga dolazi do postepenog prestanka padavina, prvo u Vojvodini, a u subotu dolazi do razvedravanja u većem delu Srbije. 

"Maksimalna dnevna temperatura će u petak biti ispod 20 stepeni, ali već u subotu, sa razvedravanjem dolazi do otopljenja, pa će maksimalna dnevna ponovo dostizati 23 stepeni Celzijusa", kaže ona.

Još jedno prolazno naoblačenje sa lokalnim pljuskovima zahvatiće centralne predele u nedelju. Početkom sledeće nedelje vreme će biti pretežno sunčano, ponegde sa kišom, ali i malo toplije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija