Društvo

Šta donose izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Komentari

Autor: Euronews

24/06/2021

-

21:32

Šta donose izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom
Šta donose izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Naknada zarade za žene tokom porodiljskog odsustva sa posla ne može biti manja od minimalca u Srbiji – to je samo jedna od novina predviđena izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, o kojima su danas raspravljali poslanici u Skupštini Srbije.

Time će biti ispravljena nepravda prema ženama kojima su primanja tokom porodiljskog odsustva bila umanjena verzijom zakona od 1. jula 2018. godine.

Porodiljsko bolovanje po zakonu traje tri meseca, a na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta još oko devet meseci, tako da žena odsustvuje sa posla oko godinu dana. MInimalac se odnosi samo na porodiljsko bolovanje, ne i na bolovanje radi nege deteta. 

Novina u Zakonu je i to što majke dece sa invaliditetom više neće morati da se opredeljuju i da biraju izeđu naknade za platu i naknade na koju ima pravo njihovo dete. Ubuduće će moži da koriste i jedno i drugo pravo.

Izjednačena su prava žena koje su poljoprivredne osiguranice sa ostalim ženama. Naime, one su morale da imaju 24 meseca vezanog radnog staža, dok su ostale zaposlene žene morale da imaju 18 meseci.

Kritike udruženja roditelja

Ovim izmenama promeniće se odredbe zakone koje su kritikovala udruženja roditelja, a koja se tiču finansijske podrške porodiljama. Zakon se menja i pošto je Ustavni sud neke njegove odredbe proglasio neustavnim. 

profimedia

Ima još prostora da se zakon unapredi

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović rekao je danas pred poslanicima da je predviđeno da primena izmena i dopuna Zakona o finasijskoj podršci porodici sa decom otpočne 1. jula 2021. godine.

Predsednica Udruženja mame su zakon Tatjana Macura rekla je za Euronews Srbija da je nova verzija zakona koja se nalazi parlamentu pred poslanicima bolja od prethodne, ali da ima još prostora da se unapredi.

Smatra da se najvažnija izmena odnosi na majke dece sa invaliditetom koje više neće morati da biraju između naknade za platu i naknade na koju ima pravo njihovo dete. 

Euronews Serbia

Istače da je kao rezultat pregovora Udruženja "Mame su zakon" i predsednice Vlade Srbije nastala izmena zakona koja se tiče žena sa visokim primanjima, jer je predviđeno da maksimalna isplata naknade tokom porodiljskog bude povećana sa tri na pet prosečnih zarada.

"Uložili smo amandmane, ovaj zakon može da bude bolji. Postoji minimalna naknada za porodiljsko odsustvo, ali nema minimalne naknade za period nege deteta. Taj period je duži nego porodiljsko odsustvo. Naši amandmani su išli u tom pravcu da se obezbedi minimalna naknada za sve porodilje bez obzira da li su bila u radnom odnosu ili ne i da bude na nivou prosečnog minimalca. Da se smanji obavezan period rada sa 18 na 12 meseci", navela je Macura.

Ističe da zakon i dalje ne prepoznaje porodice koje imaju više od četvoro dece, kao i da su žene preduzetnice i dalje diskriminisane.

"Dodatne izmene koje smo tražili su finansijske prirode i zahtevaju dodatna izdvajanja. Dobila sam uverenja od poslanika da, ako oni ne podnesu amandmane, da ćemo imati priliku da razgovaramo u novembru kada će biti usvajanje budžeta", pojasnila je ona.

Koje odredbe su bile neustavne

Ustavni sud Srbije je neustavnim ocenio način utvrđivanja visine zarada tokom porodiljskog odsustva, zatim odredbe koje se odnose na poljoprivredne osiguranice kojima se naknada obračunava na osnovu primanja u poslednja 24 meseca.

Neustavnim je proglašen i član zakona koji se odnosi na roditelje dece sa invaliditetom i koji ih je prinudio da biraju između dve naknade – za odsustvo sa posla i za negu deteta.

Komentari (0)

Srbija