Društvo

Kada će biti uvedena državna matura – predlog zakona stigao u Skupštinu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/05/2021

-

13:01

Kada će biti uvedena državna matura – predlog zakona stigao u Skupštinu
Kada će biti uvedena državna matura – predlog zakona stigao u Skupštinu - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Drzavna matura, koja će se polagati na kraju srednje škole, biće uvedena školske 2023/24, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju koji je u skupštinskoj proceduri.

U predlogu izmene Zakona navedeno je da "počev od školske 2023/2024. godine u školi se polažu stručna, umetnička i opšta matura. Na kraju školske 2022/2023. u školi se polaže završni ispit srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja, a zaključno sa školskom 2021/2022. godinom u školi se polaže završni ispit za učenike koji završavaju srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem trajanju".

Uvođenje državne mature do sada je nekoliko puta pomerano. Najpre je trebala da bude uvedena 2021. godine, ali je pomereno  za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom program. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona.

U oktobru prošle godine održano je prvo pilotiranje državne mature, a naredno je bilo planirano u maju ove godine, ali je odloženo za narednu godinu.

Među fakultetima bilo je otpora da državna matura zameni prijemni ispit. 

Zašto je potrebna državna matura

Dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović kaže da je potrebna državna matura i da je treba podržati. Podseća da je ideja uvođenja državne mature bila da se srednjoškolsko obrazovanje podigne na viši nivo.

“Državna matura je eksterno vrednovanje ostvarenih postignuća u srednjoj školi. Država može da reaguje kada uoči da, recimo, vukovac u nekoj školi ne može da uradi 30 odsto zadataka i da vidi kako se u toj školi ocenjuju đaci. Ovde se cela priča svela hoće li biti prijemnog na fakultetima ili ne. Ja sam predložio da se napravi neki tranzicioni period od godinu, dve, tri i da se ne lomi preko kolena”, rekao je Mitrović za Euronews.

U okviru državne mature planirano je da učenici koji završe gimnaziju polažu opštu mature, stručnih škola - stručnu mature, a umetničkih – umetničku mature.

Na opštoj mature polagaće se srpski jezik i književnost (maternji jezik), matematika i jedan predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta. Na listi opšteobrazovnih predmeta mogu da biraju još: strani jezik, istoriju, geografiju, biologiju, hemiju, fiziku.

Na stručnoj maturi učenik polaže srpski jezik, matematiku, stručni predmet (teoretki i praktični deo).

Na umetničkoj mature polažu srpski jezik i književnost, biraju jedan od opšteobrazovnih predmeta i umetnički predmet.

Za realizaciju projekta dražavne mature Evropska unija je donirala Srbiji 3,7 miliona evra.

Komentari (0)

Srbija