Društvo

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, Vučić: Istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

09:06

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, Vučić: Istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo
Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, Vučić: Istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Svečana manifestacija posvećena obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, održava se danas u Bijeljini, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske, kao i velikog broja građana.

Manifestaciji na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijreka Srbije Ana Brnabić i ministri, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, patrijarh SPC Porfirije... Svečanost je počela izvođenjem himni Srbije i Republike Srpske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da "ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo". "Da shvatimo da naše nesloge biju bitke u kojima niko ne može da pobedi osim onih koji hoće slabu Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je on.

"Izazovi sa kojim smo suočeni nisu mnogo manji nego oni sa kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu i ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod zastavom mira i života, i pobedimo zajedno ludilo koje može da ovaj prostor pretvori u krvavu klanicu", istakao je on.

Vučić je u obraćanju rekao da i danas možemo da izgubimo sve ono što su izgubili u jednom trenutku oni slobodu, državu i živote. On je, pozivom na jedinstvo, zahvalio svima koji razumeju koliko je znacajan današnji dan za srpski narod.

„Postojalo je nešto jače od divizija i pukova, moćnije od oružja tog dana kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih različitih, ni po čemu isti, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve. Postojalo je, i to jeste bio jedini način i put do slobode, udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti kao celina“, objasnio je Vučić i ukazao da smo prvo morali da se ujedinimo da bi tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.

"Zastave naših razlika moramo da ujedinimo da bi svaka imala slobodu, da bi svi zajedno imali svoju Srbiju i Srpsku“, poručio je on.

 

Porfirije:Zastava vidljivi simbol jedinstva našeg naroda

Patrijarh SPC Porfirije poručio je da je zastava vidljivi simbol jedinstva i duhovnog identiteta našeg naroda.

"Zastava je u načelu simbol jedinstva i znak suštinskog dubinskog duhovnog identiteta jednog naroda. Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva. Ona upućuje na to ko smo i šta smo kao jedan narod i kojim putem smo se zaputili i treba da idemo", istakao je Porfirije.

"Zato ona treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen i utvrđen na istom onom na kojem je građena i Konstaontinova zastava, a to je identit koji se zove crkva Hristova i ima temelje u pravoslavnoj veri", istakao je Porfirije.

Gde ima crkve ima i našeg naroda, a gde nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod, naveo je Porfirije. Čestitao je srećan praznik svim građanima Srbije i Republike Srpske.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se od prošle godine, a u sećanje na 15. septembar 1918. godine, kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

Cilj uspostavljanja ovog praznika je, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave. Na ovaj dan trobojke su istaknute na zgradama državnih institucija u Srbiji i Srpkoj, ali su ih istakli i brojni građani.

Prvi put, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležen je prošle godine u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a odluka o obeležavanju doneta je 2020.godine.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je izneta u avgustu 2020.godine, nakon sastanka predsednika i premijerke Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske.

Vlada RS usvojila je na sednici 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a dan kasnije, 11. septembra i Vlada Srbije donela je zaključak na osnovu kojeg se taj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Državne zastave Srbije istaknute su danas na severu Kosova i Metohije duž saobraćajnica, gradskih ulica, na šetalištu, zvaničnim institucijama, na trgovinskim radnjama, dvorištima i terasama u čast Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Brnabić: Ponosni smo na svoje pretke i istoriju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i istakla da je ovaj praznik simbol težnje za slogom i zajedništvom.

"Danas Srbija obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sećanja na proboj Solunskog fronta. Ponosni smo na svoje pretke i istoriju, ponosni na svoju zastavu koja za nas nije samo komad obojene tkanine, već trobojna nit koja u neraskidivu zajednicu vezuje naše sugrađane iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pod njom je ustanovljena suverena Srbija, i najsvetije slobode njenih građana", navela je Brnabić, saopšteno je iz vlade.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ona je istakla da je ovaj praznik simbol naše težnje za slogom i zajedništvom svih koji žive u našoj zemli, ali i onih kojima je Srbija u srcu i duši, ali su kilometrima daleko.

"Svim građanima Republike Srbije, Republike Srpske i svim Srbima na čitavom svetu čestitam dan Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, poručila je premijerka.

Ristić: Važno da sa ponosom istaknemo srpsku trobojku

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže za RTS da je ovo dobro odabran datum za obeležavanje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"To je dan kada je posle dve godine krvavih, strašnih, dramatičnih i tragičnih i junačkih borbi srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije za šta je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima", dodaje Ristić.

profimedia

 

Pored toga, iz ugla istorijske nauke, kako kaže, to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata. Ističe da je obeležavanje ovog praznika važno kako za mlade, tako i za starije.

"Jedna nacija ima svoje nacionalne simbole, jedna država ima svoje državne simbole. Naši državni simboli su himna, grb i nacionalna zastava. Sva ta tri simbola su prelepi i za nas dragoceni i čini mi se da itekako imamo pravo svih 365 dana himnu da pevamo, da se zastavom ponosimo i da je visoko dižemo i da čuvamo naš grb, a posebno na ovaj dan", poručuje Ristić.

Naveo je da je zbog toga važno da istaknemo srpsku trobojku na svim objektima gde živimo ili radimo. "Da to učinimo sa ponosom, poštovanjem i zahvalnošću prema onima koji su u prethodnim vekovima stradali za slobodu svog naroda i domovine", navodi Ristić.

Ukazuje da je važno da budemo ponosni, jer u vreme devalvacije istinskih znanja dolazi do toga da se ogrešimo o svoje pretke. "Mnogo toga zaboravljamo, a istorija će nas kazniti, pa će naša deca nas zaboraviti. Upravo zbog takvog jednog neodgovornog pristupa, naravno čast pojedincima i pojedinim institucijama", poručuje Ristić.

Komentari (0)

Srbija