Društvo

"Starim studentima" produžen rok za završetak studija

Komentari

Autor: FoNet

16/09/2022

-

10:25

"Starim studentima" produžen rok za završetak studija
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se predviđa da se studentima koji su upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do 10. septembra 2005. godine produži rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Inicijativu za produžetak roka za završetak studija "starim" studentima predložila je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), a podržao ga je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministarstvo je najavilo da će pripremiti izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju radi omogućavanja produžetka roka za završetak studija i pokrenuti dijalog sa SKONUS i univerzitetima u cilju utvrđivanja dugoročnog rešenja sa optimalnim rokom za završetak studija po starim programima.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić rekla je za Tanjug da su ove godine odlučili da Ministarstvu prosvete predlože da to ne bude rok od godinu dana ili od dve godine, kako je bilo prethodnih godina, već da sa starim studentima u narednim mesecima razgovaramo koje je to najoptimalnije rešenje.

Na pitanje zašto studenti studiraju 17 godina, Smiljanić je rekla da dosta studenata ima zdravstvene probleme zbog kojih otežano uče, ali takođe, kaže, nijednog trenutka nije određen model na koji način će oni, ukoliko do datog roka ne završe studije, preći na bolonjski sistem.

"Između 10.000 i 15.000 studenata aktivno prijavljuju ispite, ali je problem u tome što ne postoji prelazno rešenje za te studente. Mi njima zakonom omogućavamo da se rok za završetak njihovih studija produži i oni su stava kao i mi da taj rok od godinu dana ni njima ništa ne znači", navela je Smiljanić.

Kako kaže, kada Vlada bude donela odluku do kog roka će im se produžiti studije, to zaista mora da bude te godine i više o tom pitanju ne treba da se raspravlja.

"Ali, mora da se napravi model kako će svi ti studenti preći na bolonju. To podrazumeva da oni moraju da polažu razliku ispita po trenutno aktuelnom akreditovanom programom po kojima oni studiraju", rekla je Smiljanić i dodala da su u međuvremenu određeni fakulteti izbacili neke smerove, a obrazovali nove.

Smiljanić kaže da nije reč samo o Beogradu, već da "starih studenata" ima i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici.

Komentari (0)

Srbija