Društvo

Sporan spomenik u Novom Sadu: Opozicija negoduje zbog spiska na kome su imena i osuđenih ratnih zločinaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

19/09/2022

-

16:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad bi u godini u kojoj obeležava osam decenija od Novosadske racije trebalo da dobije i spomenik koji je u gradskoj odluci nazvan "Spomenik svim nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine". Petnaestak nevladinih i političkih organizacija pokrenulo je peticiju kojom od grada traže da odustane od tog spomenika.

Smatraju ga spornim, jer je inicijativa za njegovo podizanje, koju je podneo Savez vojvođanskih Mađara, utemeljena na spisku na kom se, pored nevinih žrtava, nalaze i pravnosnažno osuđeni ratni zločinci, pa i učesnici Novosadske racije. Međutim, Grad Novi Sad neće menjati odluku o podizanju spomenika, ali će javnost narednih dana obavestiti o daljim koracima, rekao je zamenik gradonačelnika Milan Đurić za Euronews Srbija.

Na protestima koji su organizovano povom namere da se podigne ovaj spomenik više puta je poručivana da "neće ga biti dok se sa spiska na kom se zasniva ne izbrišu imena zločinaca".

"Predajem holokaust i Novosadsku raciju već 20 godina u gimnaziji. Kada radimo sa decom, čitamo individualne priče, govorimo o pojedinačnim žrtvama, govorimo da zločini nikad nisu kolektivni, da zločinci uvek imaju ime i prezime, kao i žrtve. I da onda među prvih deset imena na spisku osvane Janoš Tot koji je osuđen 1945. za ubistvo petorice braće Jovandić tokom Novosadske racije. Revizijom ovakvih imena brišu se njihovi zločini", rekla je profesorka sociologije Marija Vasić iz Saveza antifašista Vojvodine i dodala da će ovo biti spomenik naše sramote.

Registri ratnih zločinaca čuvaju se u Istorijskom arhivu i u njima se mogu pronaći i sporna imena sa spiska.

"Evo ih spiskovi i mi pozivamo kao kompetentna ustanova da ljudi dođu i istražuju. Ima smisla da se podigne spomenik nevino stradalima i tu je bilo na hiljade ljudi. Ali naravno, mora se razdvojiti žito od kukolja. Dakle, moramo odvojiti zločince od nevino stradalih ljudi", rekao je Nebojša Kuzmanović, direktor Istorijskog arhiva Vojvodine.

Registre iz vojvođanskog Arhiva koristili su, između ostalog, istraživači Komisije za tajne grobnice prilikom sastavljanja spiska od blizu 60.000 imena. Dok ga jedni vide kao "spomenik naše sramote", u Komisiji, koja je spisak sastavljala, opisuju ga kao "simboličan čin kojim će njihov posao biti zaokružen". Nekadašnji sekretar Komisije za Euronews Srbija pojašnjava da je njihov zadatak bio popisivanje svih lica stradalih posle 12. septembra 1944. i obeležavanje tajnih grobnica kojih je u Srbiji bilo više od 200. Nisu se bavili krivicom ili nevinošću.

"Ona nije bila baza koja će sada rehabilitovati nekoga, već dati osnovne podatke o ljudima koja su streljana sa ili bez presuda. U nekim slučajevima su lica presuđena, a da suđenja nije ni bilo. I takvih slučajeva ima.. Fokus je na tim ljudima koji su nevino stradali. To su čitave porodice, u nekim slučajevima i lica mlađa od 18 godina", navodi Srđan Cvetković iz Instituta za savremenu istoriju.

Za ovog istoričara, spomenik na kom će pisati "svim nevinim žrtvama", bez navođenja imena, potreban je i simboličan čin. I gradski čelnici više puta su isti argument, da imena na spomeniku neće biti, koristili u polemikama o temi koja je uspela da ujedini dve strane političkog spektra u Novom Sadu, jer se i levica i desnica spomeniku protive.

"Mi ćemo u narednih par dana svakako obavestiti javnost šta ćemo dalje raditi u vezi sa spomenikom. Ništa ne menjamo, radi se i dalje. Prvo, čeka se hortikultura, izmeštanje stabla, kolko sam ja obavešten", navodi zamenik gradonačelnika.

 
 

 

 

Komentari (0)

Srbija