Društvo

Uprava za igre na sreću: Kladionice uverenjem RGZ dokumentuju da su od škola udaljene najmanje 200 metara

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

17:06

Uprava za igre na sreću: Kladionice uverenjem RGZ dokumentuju da su od škola udaljene najmanje 200 metara
Uprava za igre na sreću: Kladionice uverenjem RGZ dokumentuju da su od škola udaljene najmanje 200 metara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija saopštila je danas da, prema Zakonu o igrama na sreću, minimalna udaljenost kladionice, igraonice ili automat kluba od škole ne može biti manja od 200 metara.

"Zakonom o igrama na sreću je propisano da udaljenost automat kluba, odnosno kladionice ne može biti manja od 200 metara od najbliže ivice zgrade osnovnih i srednjih škola, kao i da minimalna udaljenost od drugog automat kluba, kladionice, odnosno igračnice ne može biti manja od 100 metara, mereno najkraćim bezbednim pešačkim putem od ulaza u automat klub, odnosno kladionicu do najbliže ivice zgrade obrazovnih ustanova ili druge kladionice ili igračnice", navodi Uprava na molbu Tanjuga da prokomentariše pisanje medija o navodnoj manjoj udaljenosti pojedinih kladionica i kockarnica od obrazovnih ustanova u Beogradu.

Iz Uprave navode da su Zakonom utvrđeni uslovi koje organizator igara na sreću i klađenja mora da ispuni da bi dobio dozvolu za rad, kao i neophodna dokumentacija koju prilaže da bi dokazao ispunjenost tih uslova, na osnovu čega Uprava za igre na sreću donosi rešenje kojim se odobrava ili odbija zahtev.

"Ukoliko u toku važenja odobrenja dođe do izmene bilo kog podatka na osnovu kojeg je dato odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću, priređivač je u obavezi da obavesti Upravu za igre na sreću u roku od tri dana od nastale izmene", napominje Uprava.

Ističu da je Zakonom propisana i obaveza dostavljanja dokaza o ispunjenosti uslova o minimalnoj udaljenosti za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima i za priređivanje klađenja.

"Kad je u pitanju dokazivanje ispunjenosti uslova lokacije, priređivač je u obavezi da Upravi za igre na sreću dostavi uverenje Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), sa podacima o udaljenosti između automat kluba, odnosno kladionice i osnovnih i srednjih škola, kao i o udaljenosti između lokacija u kojima se priređuju igre na sreću saglasno odredbi člana 8. Pravilnika o načinu utvrđivanja ispunjenosti uslova za dobijanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno odredbi člana 9. Pravilnika o načinu utvrđivanja ispunjenosti uslova za dobijanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću – klađenje", navode u Upravi.

Dodaje se da na osnovu podataka o minimalnoj udaljenosti iz uverenja RGZ-a, Uprava utvrđuje ispunjenost uslova lokacije u skladu sa Zakonom o igrama na sreću i napominje da se udaljenost meri na jasno utvrđen način.

"Naime, propisano je da se meri bezbednim pešačkim putem o čemu vode računa stručna i ovlašćena lica zadužena za merenje", navodi se u objašnjenju.

U Upravi navode i da se ograničenje u pogledu udaljenosti od 100 metara između dva automat kluba, ili dve kladionice, odnosno između automat kluba i kladionice ili igračnice, ne primenjuje za lokaciju na kojoj je priređivač imao odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno za klađenje, pre početka primene Zakona o igrama na sreću, odnosno pre 11. aprila 2020. godine. 

"Dakle, prema Zakonu o igrama na sreću, uslov od 100 metara udaljenosti između dva automat kluba, odnosno kladionica, se primenjuje samo za lokacije koje se otvaraju od primene novog Zakona", precizira se u odgovoru.

Zaključuje se da je, polazeći od navedenih zakonom propisanih uslova i načina postupanja, Uprava u svim postupcima po zahtevima za izdavanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima, odnosno klađenje, kao i prilikom podnošenja zahteva za otvaranje novog uplatno-isplatnog mesta, odnosno zahteva za stavljanje u upotrebu novih automata i preseljenje automata, za koje priređivač poseduje odobrenje, pribavila uverenja nadležnog državnog organa, odnosno javne isprave kojim se potvrđuje minimalna udaljenost na način kako je to propisano zakonom.

Komentari (0)

Srbija