Društvo

Projekat "kupi bajs" i dalje otvoren, Beograđanima na raspolaganju još 300 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2022

-

11:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd još u avgustu pokrenuo je projekat "kupi bajs" kako bi promovisao alternativne i ekološki prihvatljive vidove prevoza. Na Međunarodni dan bez automobila, 22. septembar, iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine podsećaju da je ostalo još vremena za prijavu građana za vaučere za kupovinu bicikla.

Svetski dan bez automobila, zbog svog ekološkog aspekta, iz godine u godinu dobija sve više na značaju, pogotovu ove godine zbog trenutne ekonomske i energetske krize. Ovim danom u Beogradu se završava nedelja urbane mobilnosti, pokrenuta sa ciljem promocije bicikla kao ekološki prihvatljivog vida prevoza.

Vesna Šabanović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda ističe da je projekat "kupi bajs" pokrenut kako bi što više građana podstakli da umesto da sednu u sopstveni automobil, koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

"Svedoci smo da u gardovima imamo sve veći broj stanovnika. Što je veći broj stanovnika više je i automobila, a zahvaljujući strateškim dokumentima Grada vidimo da je jedan od velikih izvora zagađenja upravo automobil i da postojeća infrastruktura ne može da podrži toliki broj automobila. Biciklom se brže, lakše, zdravije i bezbednije prelazi od tačke A do tačke B, jer je dokazano da se brže stigne biciklom nego automobilom", objašnjava Šabanović. 

Prema njenim rečima, projektom "kupi bajs" planirana je podela 1.400 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara. 

"Interesovanje građana za ovaj projekat je izuzetno veliko. Do sada se prijavilo više od 1.100 građana, koji su realizovali svoj vaučer i zahvaljujući ovom projektu 1.100 građana vozi bicikl u Beogradu", navodi ona.

Dodaje da ovo nije jedini projekat koji je Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda usmerio na poboljšanje vazduha i na borbu protiv klimatskih promena, ističući da se radilo na povećanju mreže biciklističkih staza, otvaranju bezbednih mesta za parkiranje, uvođenju javnog bicikla, ali i podizanju svesti građanja - edukaciji i promociji ovakvih načina prevoza.

Projekat je, kako navodi, još uvek aktuelan, a procedura za prijavljivanje je vrlo jednostavna.

"Mogu da se prijave preko sajta https://urbanlog.rs/, na kojoj je dostupna aplikacija preko koje se unose samo najosnovniji podaci kojima dokazuju da su su punoletni, da su stanvnici Beograda i unose kontakt na koji će im biti poslat vaučer. Na istom sajtu se nalazi i spisak prodavnica u kojima se vaučer može iskoristiti", precizira Šabanović.

Projekt je otvoren do podele svih planiranih vaučera, a najkasnije do 15. novembra.

Komentari (0)

Srbija