Društvo

Protest zbog objavljivanja intervjua sa silovateljem: Glavni urednik "Informera" objavio da je napadnut

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

17:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ispred redakcije dnevnog lista "Informer" u Beogradu danas je organizovan protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem, što je ocenjeno kao uvreda za žrtve i doprinosi relativizaciji takvih zločina.

Više nevladinih organizacija protestvovalo je danas na Terazijama zbog intervjua koji je ovaj list objavio sa serijskim silovateljem I. M. Feministički kolektiv ženska solidarnost naveo je da je postupanje Informera neetičko i zahteva da se video-ispovest osuđenog silovatelja ukloni sa svih portala. Oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je rekla da je senzacionalistički pristup ovakvim temama nedopustiv i krajnje štetan.

Glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan Vučićević objavio je da je napadnut i naveo da ga je pesnicom u glavu udarila jedna osoba koja protestvovala. Redakcija ovog lista objavila je danas na svom sajtu da su i novinari brojnih poznatih stranih medija radili intervjue sa osuđenim silovateljima, navodeći da su u tekstu osudili to što je radio I.M.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Policijskoj stanici Stari grad da se obavi razgovor sa Vučićevićem, kao i da se pribave snimci nadzornih kamera na mestu napada i da se obavi razgovor sa osobama koje su ga napale.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua u listu Informer sa osuđenim serijskim silovateljem, koji je upravo izašao iz zatvora. Kako nevode, problem je način na koji je urađen intervju u kojem I.M. opisuje kako je vršio različita krivična dela i kako se tada osećao.

Kalicija smatra da je u tekstu Informera prekršen Kodeks novinara Srbije jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati.

Koalicija poziva i Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti jer je spornim tekstom i prekršen član 79, stav 3 tog Zakona, a sve medije poziva da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije i pravo na privatnost.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

I Udruženje novinara Srbije ističe da tvrdnja Informera da se "intervjui poput ovog rade svuda u svetu - da bi narod video kako razmišljaju zločinci" nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kome silovatelj evocira detalje krivičnog dela, jer se time žrtva ponovo traumatizuje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić izjavio je da je "Informer" ozbiljno prekršio Kodeks novinara Srbije i da u tom tekstu nema nijedne informacije koja je u interesu javnosti.

Savet za štampu upozorava da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja, list "Informer" prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i, kako navode, suprotno načelu odgovornosti medija "ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce". 

Komentari (0)

Srbija