Društvo

Vučić: Delta soj je sigurno stigao u Srbiju, samo je pitanje u kojoj razmeri

Komentari

Autor: B.G.

27/06/2021

-

13:52

Vučić: Delta soj je sigurno stigao u Srbiju, samo je pitanje u kojoj razmeri
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj koronavirusa stigao je u Srbiju, samo je pitanje u kojoj razmeri, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Stigao je sigurno samo je pitanje u kojoj razmeri. Dakle, nemojte da li je pojedinačno stigao, stigao je. Jutros sam razgovarao sa doktorom Stevanovićem (direktor Infektivne klinike Goran), zabrinut je upravo zbog toga i mi očekujemo da u naredna mesec ili dva da provedemo u relativnom miru, ali posle toga videćemo", rekao je Vučić.

Delta soj, odnosno mutacija koje se prvo pojavila u Indiji ili takozvani indijski soj, dodao je, "bukvalno kosi sve pred sobom".

Rekao je i da se užasno plaši dolazeće jeseni i da brine zbog nevakcinisanog dela stanovništva.

"Uskoro da krenemo sa vakcinisanjem ponovo onih koji su primili vakcine i pozivam ljude da to urade zato što ne razumem tu vrstu neodgovornosti. Ovaj delta soj bukvalno kosi sve pred sobom. I kada nam dođe u većem obimu delta soj, plašim se da nećemo imati adekvatan odgovor", rekao je on.

"Britanija je skoro cela vakcinisana pa pogledajte kako imaju problem, a posebno ga imaju pošto nisu mgli na vreme da stignu sa dve vakcine. To je jedini razlog u odnosu na kontinentalni deo Evrope i naravno što nisu svi vakcinisani. Zamislite kakva bi šteta bila da nisu u ovolikom broju vakcinisani, koliko bi ljudi izgubili", ukazao je Vučić.

Dupli mutant se pojavio u oktobru

Delta soj virusa korona ili takozvani "dupli mutant" prvi put se pojavio u Indiji u oktobru prošle godine, dok je u Evropi prvi slučaj registrovan tokom druge polovine aprila, a od tada se proširio na veći deo kontinenta.

Ime je dobio po pismu u grčkoj abecedi, prema uputstvima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o imenovanju zabrinjavajućih varijanti. Smatra se da neutralna imena izbegavaju stigmu u odnosu na mesta na kojima su novi sojevi prvi put otkriveni.

Delta varijanta uključuje mutacije koje olakšavaju novom koronavirusu da se lakše "prikači" na ćelije u našim telima. To znači da se delta soj širi lakše od originala, pa samim tim ima i veći potencijal da izazove izbijanje nove epidemije. Još uvek nije poznato da li stvara i težu kliničku sliku, a istraživanja u vezi sa tim su u toku.

Delta soj se brže prenosi i od alfa soja - britanske varijante virusa. Za alfa soj, koji je prvi put otkriven u Engleskoj, takođe se verovalo da se lakše prenosi od originalnog virusa.
Međutim, sada stručnjaci veruju da se delta soj i do 60 odsto lakše prenosi nego alfa.
Projekcije Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da bi delta soj mogao do kraja avgusta da bude prisutan kod čak 90 odsto zaraženih koronom.

Komentari (0)

Srbija