Društvo

Freedom House: Po slobodi interneta Srbija nezavisna zemlja, ali se i dalje suočava sa izazovima

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

12:38

Freedom House: Po slobodi interneta Srbija nezavisna zemlja, ali se i dalje suočava sa izazovima
Freedom House: Po slobodi interneta Srbija nezavisna zemlja, ali se i dalje suočava sa izazovima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U konkurenciji 70 država u šest svetskih regiona ili 89 odsto korisnika interneta na svetu, prema izveštaju nevladine organizacije Fridom haus “Sloboda interneta 2022” – Srbija je u kategoriji slobodnih zemalja, prenosi danas Glas Amerike.

Sa 71 poenom, Srbija se nalazi na 17. mestu, četiri pozicije ispod Sjedinjenih Američkih Država.

Grent Bejker, istraživač i analitičar tehnologije i demokratije u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji objašnjava za Glas Amerike da je Srbija u indeksu označena slobodnom državom, ali se, uz to, ipak suočava sa izazovima.

“Neki od razloga zbog kojih je označena slobodnom je dostupnost interneta – u poređenju sa globalnim trendovima. Vlasti ne ograničavaju pristup, retko blokiraju internet stranice. Povremeno se dešavaju slučajevi pritvaranja korisnika interneta zbog njihovih onlajn aktivnosti. Retko se, međutim, suočavaju sa rigoriznim kaznama. Definitivno su zastupljene dezinformacije i koncentracija u medijskoj sferi", kaže Bejker dodajući da i dalje postoji prostor za funkcionisanje nezavisnih medija i glasova kritike.

Fridom haus u svom izveštaju posvećenom internet slobodama navodi da se u toj oblasti beleži nazadovanje 12 godina zaredom.

Najveći pad dogodio se u Rusiji, Mjanmaru, Sudanu i Libiji.

Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je obuhvaćena izveštajem, a Bejker precizira da je Srbija dodata u poslednjem ciklusu i da se u obzir uzima nekoliko kriterijuma kada se Fridom haus opredeljuje da izveštajem obuhvati neku zemlju: njena veličina, geografska raznolikost, infrastruktura interneta i dostupnost.

"Ne bi nam bilo od koristi da uvrstimo neke u kojima postoje znatne restrikcije, kao što to ne bi bio slučaj ni sa onima za koje znamo da se ne suočavaju sa ograničenjima. Trenutno, pokrivamo 89 odsto korisnika interneta širom sveta – želimo da ih bude više i da među njima bude i više zemalja sa Balkana", kaže istraživač Fridom hausa.

Komentari (0)

Srbija