Društvo

Ministarstvo zdravlja: Od 660 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, do sada vakcinisano 330

Komentari

Autor: S.T.

10/11/2022

-

14:00

Ministarstvo zdravlja: Od 660 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, do sada vakcinisano 330
Ministarstvo zdravlja: Od 660 beba koje su primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, do sada vakcinisano 330 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 660 beba, koje su u GAK Narodni front umesto vakcine protiv tuberkuloze primile fiziološki rastvor, do sada je 330 primilo BCG vakcinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Oni su naveli da je do 9. novembra zaštitu dobilo 255 beba u Beogradu ( one se vakcinišu u GAK Narodni front) i 75 van Beograda u lokalnim domovima zdravlja kojima teritorijalnio pripadaju.

Do propusta u najvećem porodilištu u Srbiji je došlo jer se bugarska BCG vakcina, koja se sada koristi drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korištena. Zapravo kod Torlakovih vakcina zajedno u pakovanju su išli aktivna supstanca i rastvarač. Kod bugarske aktivna supstanca i rastvarač (fiziološki rastvor) idu odvojeno. Tako je medicinska sestra zadužena za vakcinaciju dece mislila da je rastvarač kompletna vakcina. 

Čim je propust otkriven obaveštena je uprava porodilišta, Ministarstvo zdravlja, zdravstvena inspekcija. Fiziološki rastvor su dobila deca otpuštena sa klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija