Društvo

RHMZ izdao upozorenje: Velike količine padavina tokom noći, u pojedinim delovima zemlje stiže sneg

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

21:46

RHMZ izdao upozorenje: Velike količine padavina tokom noći, u pojedinim delovima zemlje stiže sneg
RHMZ izdao upozorenje: Velike količine padavina tokom noći, u pojedinim delovima zemlje stiže sneg - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za intenzivne padavine, osim na severu i severozapadu zemlje, gde se očekuje pretežno oblačno, ali suvo vreme.

U narednih 12 sati u zapadnoj Srbiji i na području Beograda očekuje dodatnih pet do 15 milimetra kiše, a u istočnim, centralnim i južnim delovima od 15 do 30 mm za 12 h, lokalno i više, ističe se u upozorenju.

Kiša će na planinama postepeno preći u sneg. U planinskim predelima jugozapadne Srbije u drugom delu noći očekuje se mestimično stvaranje snežnog pokrivača visine pet do 15 santimetra. Sutra slabljenje intenziteta kiše. U istočnoj Srbiji jak severozapadni vetar.

Sutra nas očekuje umerene i jak vetar na severu i zapadu severozapadni, u ostalim krajevima južnih pravaca. Najniža temperatura od 5 do 12 stepeni, najviša od 6, u Vojvodini do 17 stepeni na jugoistoku. I u Beogradu će biti oko 7 stepeni, oblačno i hladnije, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. 

Vodostaji na rekama

Uprkos velikoj količini padavina, na Dunavu se vodostaji nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa.

Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata.

Podsetimo, u delovima Srbije u nedelju su se reke izlile. Najteža situcija je u Tutinu gde je reka odnela dvogodišnje dete. Kako je potvrđeno iz policije za Euronews Sbrija, telo deteta izvučeno je u 19 sati.

U Novom Pazaru reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u naselju Šutenovac, a slična situacija je i prema naseljima Postijenje i Blaževo gde je takođe došlo do izlivanja, dok je drastično porastao vodostaj Raške i Trnavice.

"Situacija je najteža u Tutinu gde su svi vodostaji drugog reda, oni mali nevidljivi potoci, zbog obilnih padavina postali ozbiljne bujice koje su ugrozile pojedine kuće i delove infrastrukture", rekao je Puzović za Radio Beograd 1.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Ova područja obišli su ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Apel na opreznost u vožnji

JP "Putevi Srbije" apelovalo je večeras na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu zbog očekivanog pojačanja intenziteta padavina.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se pojačanje intenziteta padavina u narednih 12 sati u zapadnoj Srbiji i Beogradu i dodatnih pet do 15 milimetara kiše, a u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji od 15 do 30 milimetara, lokalno i više, navodi se u saopštenju JP "Putevi Srbije".

Drugo upozorenje koje je danas izdalo RHMZ, odnosilo se na olujne košave koji će pojedine delove zemlje pogoditi u utorak.

Na planinama, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine (preko 28 m/s), navodi RHMZ.

 

Komentari (0)

Srbija