Društvo

Pukotine na zidovima Banovine zbog obližnjih radova: Arhitekte traže da se sve zaustavi, gradska vlast očekuje sanaciju

Komentari

Autor: Nataša Krstin

01/12/2022

-

16:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na nekadašnjoj poljani pored Skupštine Vojvodine odmiču radovi na jednoj od dve podzemne garaže koje se grade u centru Novog Sada. Na mestu gde je udaljenost od građevinskih mašina najmanja, sleganje tla ostavilo je posledice. Mediji su objavili fotografije pukotina na zidovima Skupštine Vojvodine, a građevinska inspekcija je saopštila da je reč o manjim oštećenjima, te da će nakon izrade elaborata o proceni stanja konstrukcije naložiti izvođaču radova da objekat dovede u prvobitno stanje.

Za Društvo arhitekata to objašnjenje nije bilo dovoljno - tražili su i od gradske uprave i dobili kompletnu dokumentaciju na osnovu koje zahtevaju zaustavljanje radova.

Ana Ferik Ivanović, predsednica Društva arhitekata Novog Sada za Euronews Srbija navodi da je nju i njene kolege posebno zabrinulo što je deo na kome je došlo do oštećenja izuzetno blizu predviđene garaže.

"Najpre su institucije koje daju svoje uslove konzervatorske ili urbanističke, morale da se pozabave time i kažu koliko treba minimalno da nova garaža bude udaljena od objekta koji tu stoji više od 80 godina", navela je. 

Euronews/Printscreen

 

Odluka iz 2007. kojom je kompleks Banovine proglašen za spomenik kulture propisuje, kako kaže, yabranu gradnje koja bi mogla narušiti bezbednost objekta.

Kompanija "Inobačka" koja po ugovoru o koncesiji zajedno s austrijskim "Bestin Parkingom" gradi podzemnu garažu navodi da je njen položaj definisan Planom detaljne regulacije, te da je najbliža tačka objekta Skupštine propisana na udaljenosti od metar i po. Dodaju da su se pri projektovanju pridržavali planskog dokumenta i da svakodnevno sprovode geodetsko snimanje kako bi pratiili sleganje susednih objekata.

Đurić: Čeka se elaborat

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada za Euronews Srbija navodi da radovi traju, a da je  objekat na kome su se desila sleganja ispražnjen, odnosno da u njemu nema ljudi. 

"Čeka se elaborat i mislim da ga radi Fakultet tehničkih nauka da bi izvođač radova mogao da sanira objekat. Nema nikakve misterije i nauke o tome", rekao je Đurić.

Euronews/Printscreen

 

On smatra da odluka o proglašenju Banovine za spomenik kulture nije prekršena.

U međuvremenu, opozicione stranke u Novom Sadu ujedinili su popucali zidovi na zgradi Skupštine. Održali su zajednički sastanak da razmotre šta dalje, budući da se, kažu, ne radi samo o urbanističkom problemu.

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine skreće pažnju i na pitanje transparentnosti finansiranja celog tog toka.

"Mi vidimo da su institucije neme i da ćute oko jednog po nama vrlo ozbiljnog problema", naveo je.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada za sada nije odgovorio na pitanja Euronews Srbija o tome kako vide zahtev da se radovi zaustave i kritike da se nisu dovoljno bavili neophodnom udaljenošću buduće garaže od objekta pod zaštitom.

Komentari (0)

Srbija