Društvo

Nesreće koje se lako mogu izbeći: Grejna sezona donosi povećanu opasnost od požara u stambenim objektima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2022

-

21:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grejna sezona je uveliko u toku, a sa toplim domovima stiže i opasan period za požare. Vatrogasci kažu da je ponašanje građana takvo da ćemo verovatno i ove godine biti značajnog broja intervencija iako postoje načini da se nesreće preduprede i smanji šteta.

Požari, prema rečima vatrogasaca, nastaju tokom cele godine, ali je svaki period godine karakterističan po određenim vrstama požara, pre svega po mestu njihovog nastanka. I dok u proleće, leto i jesen požari najčešće nastaju na otvorenom prostoru, već krajem oktobra dolazi do naglog smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja broja onih koji nastaju na građevinskim objektima, posebno na stambenim, ističe za Euronews Srbija Nedeljko Gagić, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice. 

To povećanje je, kako navodi, direktno povezano sa početkom i trajanjem grejne sezone.

Prema njegovim rečima, u ovom periodu godine požari najčešće nastaju na krovnim konstrukcijama stambenih objekata i povezani su sa neočišćenim i neispravnim dimnjacima.

"Zatim tu su požari koji nastaju u kotlarnicama, prostorijama gde se vrši loženje vatre za zagrevanje zbog neopreznosti prilikom loženja i prilikom odlaganja pepela. Isto tako to su požari u stambenim objektima koji nastaju zbog preopterećenja električne instalacije i korišćenja različitih vrsta grejalica koje se koriste za dogrevanje", kaže Gagić. 

Svi ovi požari, ističe, mogu se preduprediti a njihov broj i šteta mogu se smanjiti. Iz tog razloga Sektor za varedne situacije apeluje na građane da pre početka grejne sezone provere ispravnost svojih dimnjaka, očiste ih, da budu pažljivi prilikom loženja vatre i odlaganja pepela. 

"Takođe treba da vode računa da ne preoperećuju električne instalacije, da provere ispravnost električnih uređaja i električne instalacije i da ne ostavljaju uključene uređaje bez nadzora", navodi on.

Hladno vreme usijava telefone

Sudeći prema situaciji u Beogradu čini se da je telefonska linija vatrogasaca od početka hladnog vremena usijana. Juče je izbio veliki požar u napuštenom hotelu u naselju Rakovica, srećom nije bilo povređenih. Međutem, prekjuče je upravo u požaru u vikendici u Obrenovcu jedna žena preminula.

Kada već do požara dođe, vatrogasci ističu da od brzine stizanja na lice mesta možda zavise i nečiji životi. 

"Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica se trude da na svaki vanredni događaj stignu u što kraćem vremenskom roku jer veoma često od brzine stizanja zavisi sam tok intervencije. Nažalost, stizanje naših ekipa do mesta požara posebno u gradskim sredinama je usporen zbog gužvi u saobraćaju ali i zbog saobraćajne nekulture naših vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji jednostavno ne propuštaju naša vozila iako imaju uključenu signalizaciju i zvučnu i svetlosnu. Poseban problem predstavljaju i nepropisno parkirana vozila, različite betonske žardinjere i druge prepreke koje onemogućavaju prilaz našim vozilima do mesta intervenisanja i postavljanje opreme koju koristimo u toku intervencije", objašnjava sagovornik Euronews Srbija.

Stoga apeluju da se vozila sa uključenom signalizacijum uvek propuštaju, ne samo kada su vatrogasna kola u pitanju, već i policija i Hitna pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija