Društvo

Srpskim mirovnjacima medalje za doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

16:53

Srpskim mirovnjacima medalje za doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici
Srpskim mirovnjacima medalje za doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici - Copyright Ministarstvo odbrane/UN

veličina teksta

Aa Aa

Mirovnjaci Vojske Srbije, koji služe u srpskom kontingentu u misiji MINUSCA, primili su službene medalje UN za njihov doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici (CAR).


Medalje su im dodeljene 28. juna, navodi se u tekstu na zvaničnom sajtu Misije UN u CAR (MINUSCA).

Kontingentu od 72 pripadnika, uključujući 33 žene, prvobitno je bio poveren važan zadatak spasavanja života - oni obezbeđuju veoma značajnu medicinsku podršku osoblju UN u bolnici Misije nivoa 2 u Bangiju.

Srbija je brzo reagovala na zahtev UN da se uspostavi mir u CAR poslavši svoj prvi vojni kontingent u tu zemlju 2014. godine.

Plavi šlemovi kojima je ukazana čast, deo su jedanaeste rotacije srpskih plavih šlemova na tlu Centralnoafričke republike, navodi se na sajtu MInistarstva odbrane.

U prva tri meseca njihovog angažovanja na početku ove godine, osoblje bolnice je lečilo više od 2.500 pacijenata od kojih je više od 150 bolovalo od kovida-19.

Takođe su izvršili više od 150 medicinskih evakuacija vazdušnim putem.

Hitne hirurške intervencije, intenzivna i poluintenzivna nega, bolničko lečenje, farmaceutske, stomatološke i ginekološke usluge takođe se nalaze u katalogu zdravstvenih usluga koje obezbeđuje medicinski tim kontingenta.

Medalje su, takođe, dodeljene i vojnim posmatračima i štabnim oficirima.

Komandant snaga misije MINUSCA general potpukovnik Daniel Sidiki Traore pohvalio je podršku Srbije Centralnoafričkoj Republici.

Ministarstvo odbrane/UN

 

 

"Svi ste se istakli u svojoj službi i služili ste časno i na to treba da budete ponosni", rekao je Traore.


Komandant kontigenta pukovnik Ðorđe Graovac rekao da je da srpski narod zna koliko vredi mir.

"Zbog toga, svi dajemo sve od sebe da unapredimo mir u celom svetu", rekao je Graovac.

U tekstu pod naslovom "Doprinos Srbije miru u CAR prepoznat kroz oficire vojske", podseća se da se Srbija, već više od pola veka odazva na poziv UN za učešće u mirovnim operacijama u svetu.

"Ta zemlja jugoistočne Evrope ponosna je na svoju dugu tradiciju davanja doprinosa međunarodnim naporima da se spreče i okončaju konflikti koja seže do davne 1956. godine. Srpski mirovnjaci su učestvovali u mirovnim operacijama u celom svetu - od Angole, Burundija, Čada, Istočnog Timora i Irana do Iraka, Obale Slonovače, Namibije, Sinaja i Jemena", stoji u tekstu.

Skoro 300 srpskih pripadnika mirovnih operacija trenutno služi u pet misija UN - u misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, u misiji MONUSCO u Demokratskoj Republici Kongo, u misiji UNFICYP na Kipru, u misiji UNTSO na Bliskom Istoku i u misiji UNFIL u Libanu.

"Dok su pripadnici srpskog kontingenta u misiji MINUSCA veličanstveno marširali kao jedan na paradi održanoj na kraju ceremonije, sa svojim jasno istaknutim službenim medaljama UN, nisu samo slavili svoj doprinos miru u Centralnoafričkoj Republici, već su i obeležavali "Vidovdan", srpski praznik, koji se podudario sa danom održavanja ceremonije dodele medalja", zaključuje se u tekstu.

Komentari (0)

Srbija