Društvo

Savković: Nove merne stanice unaprediće sistem merenja gama zračenja

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

13:20

Savković: Nove merne stanice unaprediće sistem merenja gama zračenja
Savković: Nove merne stanice unaprediće sistem merenja gama zračenja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će biti postavljene još 33 merne stanice koje će meriti radioaktivnost u vazduhu i reci Dunav, a načelnica Odeljenja za kontrolu izloženosti stanovništva u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Maja Eremić Savković kaže da će nove merne stanice značajno unaprediti sistem merenja gama zračenja u vazduhu.

"Nove 32 stanice meriće doze gama zračenja u vazduhu, dok će jedna meriti radioktivnost Dunava zato što se Srbija nalazi nizvodno od nuklearke Pakš", naglašava Eremić Savkovićeva, prenosi RTS.

Savković ističe da su srpske merne stanice od 2011. godine deo evropske mreže za razmenu podataka. 

Kako objašnjava, mape za merenje gama zračenja prikazuju merne lokacije različitim bojama, što zavisi od prirode tla i kosmičkog zračenja. 

"Redovno se kontroliše da li je došlo do nekog akcidenta na teritoriji Srbije ili van nje. Trenutne vrednosti odgovaraju prirodnom zračenju", dodaje Eremić Savkovićeva.

Naglašava da je Direktorat napravio i simulaciju u slučaju potencijalnog akcidenta u nuklearki Zaporožje.

"Na primeru simulacije nuklearnog akcidenta Zaporožje, jedino su meteorološki parametri realni, ostali su proizvoljni", ukazuje Savković i dodaje da je Direktorat u stalnom kontaktu sa Međunarodnom Agencijom za atomsku energiju.
 

Komentari (0)

Srbija