Društvo

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uručeni ključevi 15 novih stanova

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

15:13

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uručeni ključevi 15 novih stanova
Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uručeni ključevi 15 novih stanova - Copyright gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Pećincima su danas uručeni ključevi 15 novosagrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije. 

Ukupna bruto površina zgrade je 936,32 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je 462.609,20 evra. Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 15. decembra 2022. godine.

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević podsetila je da je u okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima do sada dodeljeno ukupno 6.884 stambenih rešenja.

"Kada govorimo o Pećincima ukupna podrška što kroz budžetska sredstva što putem donatorskih sredstava pružena je za 275 porodica u cilju stambenog zbrinjavanja ili ekonomskog osnaživanja, od toga u okviru regionalnog stambenog programa je uručeno 75  stambenih rešenja, a u toku je izgradnja još 12 stambenih jedinica čije useljenje očekujemo u narednoj godini, a nalaze se u blizini današnje lokacije", rekla je Stanisavljević.

Prema njenim rečima, za 15 porodica koje su dobile danas ključevevažan je dan jer će u novom domu moći da dočekaju Novu godinu.

"Svi ljudi moraju da imaju jednaka prava u državi u kojoj trenutno borave. To je politika koje se Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije pridržavaju i time će nastaviti da se vode i u budućnosti. U proteklim godinama Republika Srbija je stambeno zbrinula ukupno 26.151  porodicu/domaćinstvo, od čega je 19.573 izbeglica iz bivših Republika SFRJ i 6.499 interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije", rekla je Stanisavljević.

Prema njenim rečima u narednoj godini očekuje se rešavanje stambenog pitanja za više od 500 porodica.

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Siniša Đokić, predsednik Opštine Pećinci, Ivana Jelić, šefica Odeljenja za integraciju UNHCR-a u Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. 

Komentari (0)

Srbija