Društvo

Forenzički intervju – način da se zaštite deca koja su žrtve zlostavljanja da ne proživljavaju traumu više puta

Komentari

Autor: Draga Savić

03/07/2021

-

18:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dete za koje se sumnja da je bilo žrtva zlostavljanja, prinuđeno je da više puta opisuje doživljenu traumu tokom sudskog postupka. Forenzički intervju, koji se od ove godine prvi put primenjuje i u Nišu, ima za cij da ceo proces učini manje traumatičnim.

Forenzički intervju znači da sa detetom razgovara samo jedna osoba – psiholog ili pedagog. U drugoj sobi, iza neprozirnog stakla, nalaze se tužioci, advokati i sudski veštaci. Pitanja postavljaju preko bubice, tako da ih dete ne vidi i ne čuje.

"Cij forenzičkog intervjua je da se pre svega zaštiti dete, da se broj intervjua svede na najmanji mogući, ako je moguće da to bude samo jedan taj intervju", kaže Maja Stojanović, porodični psihoteraput u Centru za socijalni rad u Nišu. 

Dok konvencionalne metode ispitivanja izazivaju strah i zbunjenost, forenzički intervju jača poverenje deteta i čini ga spremnijim da otvoreno govori o onome što mu se dogodilo.

"Nama je cilj bio da stvorimo prijateljsko okruženje sa maloletnom žrtvom krivičnog dela, a u cilju dobijanja što verodostojnijeg iskaza u krivičnom postupku, a isto i u ciilju da se zrtva dodatno ne traumatizuje", navodi Ivan Marković, zamenik osnovnog javnog tužioca u Nišu

U Centru za prava deteta ističu da je forenzički intervju samo jedan od načina da se sistem prilagodi deci. Da bi pružila pravu informaciju, deca moraju prvo da budu informisana.

Euornews Srbija

 

"Istraživanje je pokazalo i da profesionalci često ne koriste jezik koji je prilagođen detetu, tako da deca zapravo često i ne mogu da razumeju pitanje koje im se postavi. Najmanji nivo ostvarivanja standarda pravosuđa po meri deteta postoji u odnosu na prava deteta na informisanost, bezbednost i dostojanstvo", navodi Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta. 

Upravo po ovim standardima radile su jedinice za podršku deci žrtvama i svedocima u krivičnom postupku, a sve u cilju da se izbegne višestruko saslušanje deteta i suočavanje sa okrivljenim. Ipak, jedinice su prestale da postoje 2017. godine

Komentari (0)

Srbija