Društvo

Teška noć za lekare VMA: Zbrinuli 45 pacijenata zbog trovanja alkoholom, drogom-među pacijentima osam maloletnika

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/01/2023

-

10:16

Teška noć za lekare VMA: Zbrinuli 45 pacijenata zbog trovanja alkoholom, drogom-među pacijentima osam maloletnika
Teška noć za lekare VMA: Zbrinuli 45 pacijenata zbog trovanja alkoholom, drogom-među pacijentima osam maloletnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novogodišnja noć donela je više posla lekarima u Ambulanti za toksikologiju Vojnomedicinske akademije. To je jedina ustanova koja zbrinjava sva trovanja. A u novogodišnjoj noći bilo je trovanja alkoholom, psihoaktivnim supstancama, ali i lekovima. Samo u poslednja 24 sata zbrinuli su 45 pacijenata, a ono što posebno zabrinjava među njima je bilo i osam maloletnika.

Klinički toksikolog dr Tomislav Režić rekao je za Euronews Srbija da su najviše posla imali juče popodne i tokom novogodišnje noći. Od 45 pacijenata koje su zbrinuli, čak 42 su bila zbog preterane upotrebe alkohola.

"Alkohol je bio bitan agens kod 42 pacijenta koje smo zbrinuli. Kod 35 reč je o čistoj intoksikaciji alkoholom, u pet slučajeva je bilo kombinacija alkohola i psihoaktivnih supstanci- kokain, ekstazi, marihuana, dok je u dva slučaja bila kombinacija alkohola i sedativnih lekova. Zbrinuli smo i tri pacijenta zbog trovanja lekovima", rekao je Režić.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

 

Među pacijentima koji su potražili pomoć lekara na VMA bila su i dva strana državljana.

Ono što lekare posebno brine je što su noćas zbrinuli i osam maloletnika. To su mladi u adolescentnom periodu od 14 do 17 godina. 

Na svu sreću svi koji su primljeni u ambulantu nakon ukazane pomoći pušteni su kući, niko nije zadržan na bolničkom lečenju.

"Neki su dugo opservirani. Međutim, niko nije imao sliku sa nekom komplikacijim koja bi zahtevala prijem u kliniku. Svi su ambulantno završeni i otpušteni", naglasio je Režić.

VMA je noćas imao i dve provere na alkohol po zahtevu MUP-a.

profimedia

 

"Noćas su stigla dva pacijenta za određivanje alkohola u krvi po zahtevu MUP-a. To je neuobičajeno mali broj, jer u redovnim danima imamo više takvih zahteva", naveo je dr Režić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija