Društvo

Autistični mladić iz Beograda nastavlja terapiju s delfinima na Šarm el Šeiku: "Nikola se u vodi skroz promeni"

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2023

-

11:50

Autistični mladić iz Beograda nastavlja terapiju s delfinima na Šarm el Šeiku: "Nikola se u vodi skroz promeni"
Autistični mladić iz Beograda nastavlja terapiju s delfinima na Šarm el Šeiku: "Nikola se u vodi skroz promeni" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Delfini se sve više učestvuju u lečenju raznih oboljenja, jer njihov zvuk, kako pokazuju istraživanja, umirujuće deluje na nervni sistem i zbog toga u mnogim zemljama širom sveta oni pomažu i obolelim od autizma.

To je i glavni razlog zašto će mladi Nikola Šišović iz Beograda, zahvaljujući ambasadi Egipta i guverneru Južnog Sinaja, naredne nedelje ponovo otići na delfinoterapiju u Šarm el Šeik. 

Nikola zapravo nikada nije progovorio, ne može da se stara sam o sebi, neko stalno treba da ga upućuje na to šta mora da radi, što njegove roditelje Vojislava i Elenu tera da istraju u trnovitoj borbi za njegovo bolje sutra, koja traje već skoro četvrt veka.

"Vodili smo ga u Rusiju, na Kubu, u Izrael i tamo je plivao sa delfinima, ali rezultata nije bilo. Išli smo godinama kod psihologa i logopeda, bio je to trnovit put, družio se i sa konjima i ništa, zato nas je i ohrabrio stav Nikolinog lekara nakon povratka iz Šarm El Šeika. Bio je iznenađen rezultatima i predložio nam je da, ako možemo, ponovo odemo u Egipat", rekli su roditelji za Tanjug.

Kažu da ih je sve to podstaklo da nastave tu tešku i dugu borbu koja traje 23 godine, kako bi Nikola bio bolje, kako bi mogao nešto samostalno da kaže ili uradi. 

Odlazak na novu turu delfinoterapije u Šarm el Šeik, koji važi za jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, smeštenu u azijskom delu Egipta, za njih je postao moguć zahvaljući egipatskoj ambasadi, koja je za porodicu Šišović obezbedila tronedeljni boravak u Šarm El Seiku i terapiju u lokalnom delfinarijumu.

"Pre više od godinu dana prvi put smo otišli u Egipat na delfinoterapiju. Bili smo 15 dana i nakon toga Nikola je pomalo počeo da se oglašava, prvi put je rekao mama. Za nas je to bilo neverovatno, lekar je rekao i da mu se promenila boja lica", rekao je Vojislav.

Naveo je da se Nikola promeni, kada uđe u vodu sa delfinima, jer mu delfini 'pričaju' na uvo i tako ga teraju da se oglašava.

Vojislav kaže da su momci iz delfinarijuma uložili mnogo ljubavi u lečenje Nikole, terapija je trajala po sat dnevno, a nakon toga je sam plivao sa delfinima u bazenu.

Nikola je sa delfinima slobodan i srećan, voli da ih uhvati za peraja i da tako kruže po bazenu, rekla je majka Elena i dodala da kao i svaki roditelji idu na sve, posebno jer postoji nada.

"Ne možemo da ostavimo nešto ako znamo da postoji nada da možemo da probamo da ga osposobimo, da može da bude sam", rekla je ona i izrazila zahvalnost za brigu i pomoć koju su im ukazali i ambasador Basel Salah i njegov prethodnik Amr Alguvejli. 

Ambasador Salah je rekao da ga je veoma dirnula priča o borbi Šišovića, spremnog da prođe kroz sve izazove kako bi pomogao sinu. 

"I ja bih to učinio za svog sina i zato ga razumem. Vojislav Šisović me je inspirisao da učinim sve kako bi pomogao u lečenju Nikole. To je i priča koja nas uči koliko su roditelji spremni da idu daleko da bi učinili nešto za svoje dete, koja nas uči da budemo bolje osobe i bolji roditelji. Ujedno je i primer kako se egipatski i srpski narod međusobno pomažu, da smo tu jedni za druge", rekao je ambasador i dodao da je ceo put - avio karte, hotelski smeštaj, terapiju, obezbedio Guverener Južnog Sinaja.

Sve to, kako dodaje, ujedno pokazuje da smo uvek spremni da pružimo ruku svakom čoveku iz Srbije i srpskoj porodici kada se suočavaju sa problemima.

Veoma sam ponosan što pomažemo Šišovićima da odu ponovo i dobiju terapiju za Nikolu, i radujemo se da vidimo napredak koji će ostvariti, rekao je ambasador Salah.

Tamo će ih lično dočekati guverner Južnog Sinaja, rekao je Salah i naveo da je ova priča o solidarnosti egipatskog naroda, uvek spremnog da pomogne, pravi način da se započne obeležavanje 115 godina dilomatskih odnosa Srbije i Egipta.

Stručnjaci kažu da u lečenju autizma i drugih neuroloških poremećaja blagotvorno dejstvo mogu da imaju mnoge životinje - psi, mačke, ptice, konji. 

Međutim, nije slučajno što sa delfinima oboleli od autizma, cerebralne paralize, posttraumatskog sindroma... uspostavljaju najbolju vezu. 

Delfini su dragi, osećajni, brzo se kreću, zbog toga ih sva deca vole, bila bolesna ili ne. Deca im prilaze otvorenog uma i za njih je to je prvi korak ka boljoj komunikaciji sa ljudima.

Nikola će sa roditeljima u utorak otputovati u Šarm el Šeik koji je još jednom, zahvaljući velikom srcu egipatskog naroda, pokazati da je mnogo više od mondenskog letovališta i mnogo više od istorije, prelepih koralnih plaža i tropskih prirodnih akvarijuma bogatih raznovrsnom florom i faunom, raja za ronioce i surfere, najrazličitijih vrsta zabave – klizanja, opuštanja na -20 u najhladnijem lokalu na Bliskom istoku, plivanja sa delfinima ili ražama...

Komentari (1)

Tatja

11.01.2023 20:52

Predivno 💯❤️🤗 Samo napred Nikola 💪

Srbija