Društvo

Srpsko lekarsko društvo: Zaštite decu MMR vakcinom bez oklevanja, Srbija na pragu epidemije

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2023

-

12:07

Srpsko lekarsko društvo: Zaštite decu MMR vakcinom bez oklevanja, Srbija na pragu epidemije
Srpsko lekarsko društvo: Zaštite decu MMR vakcinom bez oklevanja, Srbija na pragu epidemije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko lekarsko društvo apelovalo je na roditelje koji decu nisu zaštili MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine ukazujući na to da se Srbija, zbog drastičnog pada primene te vakcine poslednjih godina nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa (zauške) i rubeole.

Kako navode u saopštenju, reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

Navode da morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno, kao i da virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija.

Ta bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih pet godina, naglašavaju iz Izvršnog odbora Srpskog lekarskog društva.

Virus mumpsa (parotitisa) uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda, objašnjavaju.

Kako navode, uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji.

"Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu  odgovornost", naveli su iz SLD. 

Ističu da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom i dodaju da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija