Društvo

Viber poruka koja je uznemirila roditelje, reagovala i policija saopštenjem: "Do sada nismo pronašli kids drogu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2023

-

07:53

Viber poruka koja je uznemirila roditelje, reagovala i policija saopštenjem: "Do sada nismo pronašli kids drogu"
Viber poruka koja je uznemirila roditelje, reagovala i policija saopštenjem: "Do sada nismo pronašli kids drogu" - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Poruka koja se prethodnih dana širi roditeljskim viber grupama uznemirila je sve koji imaju decu školskog uzrasta. U njoj se upozoravaju roditelji da se pojavila kids droga u obliku žvake, ali i da je postala sve masovnija upotreba SNUS-a, čistog nikotina. Oglasio se i MUP saopštenjem u kome se navodi da policija do sada nije pronašla kids drogu.

U poruci koja kruži vajber grupama roditelji se upozoravaju na novu opasnost, kao i da razgovaraju sa decom da im neko ne "podvali žvaku".

"Dragi roditelji! Htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake poznatija kao kids droga, efekat počinje nakon 15 minuta i jači je od ekstazija, a tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi, jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je tzv. snus-čist nikotin u prahu  koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta 100- 150 dinara. Molim vas da sa decom porazgovarate o ovome, da budu obazrivi da im neko ne 'podvali' žvaku...", navodi se u poruci.

Reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem u kome se navodi da policijski službenici posebno prate bezbednost dece u školama, ali da u prethodnom periodu nisu pronašli takozvanu kids drogu. Dodaju da se razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone pojavljuju već decenijama.

Iz policije apeluju na roditelje da razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti, kao i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju. 

"Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus obaveštavamo vas da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi", navodi se u saopštenju.

Policija: Nismo pronašli kids drogu

Dodaju da policijski službenici u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama.

"Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga", kažu u MUP-u.

profimedia

 

Shodno navedenom, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

"Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga", kažu u MUP-u.

Iz policije mole roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici.

Komentari (0)

Srbija