Društvo

Grujičić o novinama u zdravstvu: Sledi novo zapošljavanje mladih lekara, ali i nabavka skenera za bolnice

Komentari

Autor: RTS

26/01/2023

-

12:01

Grujičić o novinama u zdravstvu: Sledi novo zapošljavanje mladih lekara, ali i nabavka skenera za bolnice
Grujičić o novinama u zdravstvu: Sledi novo zapošljavanje mladih lekara, ali i nabavka skenera za bolnice - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijaliste je bolja nego što je bila, ali nije još uvek potpuno dobra, izjavila je danas ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić i dodala da će do 31. avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener i da do tada 55 skenera treba da uđe u upotrebu.

Ona je za RTS navela da su spiskovi najboljih mladih studenata i učenika medicine napravljeni i da bi novi krug zapošljavanja trebalo da počne u februaru.

Grujičić je rekla da se prati sve oko zakazivanja i da su primetili za gastroenterologiju i endoskopiju nema dovoljno termina i da u takvim slučajevima poziva direktore centara.

"Dešava se negde da je zaista objektivno da im od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo videti i hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način", navela je Grujičić.

Istakla je da će, što se tiče operacija, Institut za ortopediju "Banjica" verovatno kompletno izaći iz zbrinjavanja traume kada bude počela rekonstrukcija i da se do juna neće vraćati.

"Svi ostali kliničko-bolnički centri u Beogradu i posebno po unutrašnjosti, ortopedi moraju da završe praktično traumu. Ono što sam sada tražila, to je da zajedno sa prof. Sanjom Škodrić, to je da RFZO proveri prvo koliko ortopedskih sala ima u svakoj opštoj bolnici, koliko ortopeda sposobnih da kvalitetno obave operaciju imaju i na osnovu toga ćemo proceniti koliko ko može i da operiše", objasnila je Danica Grujičić.

Ministarka zdravlja je dodala da je lista jedinstvena i da će nekim pacijentima možda biti ponuđeno da urade operaciju u Požarevcu ili u Kragujevcu, a oni koji budu insistirali da budu operisani na "Banjici", biće operisani onda kada stignu na red.

profimedia

 

"Banjica se bila 2019. godine zaista svela tu listu čekanja bukvalno na godinu dana, a onda je došla korona. Korona ne može biti izgovor za sve. Malo su se pojedine kolege, naravno, ne svi, jedni su ginuli u kovid sistemu, u urgentnim centrima, a drugi su to imali kao izgovor da ne moraju da rade. Korona je prošla, prema tome, moraju maksimalno da se daju u pogon da bi se te liste čekanja smanjile", poručila je Grujičićeva.

"Pola sata po pregledu - realno za magnetnu"

Istakla je da je veliki problem i sa magnetnom rezonancom i da je tražila kompletan spisak svih pacijenata koji su zakazali taj pregled do kraja godine.

"Pola sata po pregledu, to je nešto što je realno. Znači, u dve smene može da se uradi najmanje 24 pregleda. Pritom, ja ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru Srbije odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Prema tome, videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija", napomenula je Grujičićeva.

Očekuje da će se zakazivanja normalizovati u drugoj polovini februara, a da je već malo lakše u drugoj polovini januara.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

 

"Onog trenutka kad smo otvorili sve termine i kad smo otvorili sve datume, tog trenutka su lekari opšte prakse po 60 pacijenata zakazivali da bi samo napisali uput. Nije ni to dobro rešenje i ono što je jako važno, radimo na novoj digitalizaciji. Nisam zadovoljna postojećim sistemima i kada je u pitanju zaštita podataka i kada je u pitanju činjenica da lekari opšte prakse ne mogu da vide nalog za svog pacijenta koji je napisao specijalista kome su oni to poslali. Oni to moraju da vide u svom kompjuteru i sada radimo na tome", istakla je ministarka zdravlja.

"Do kraja avgusta skeneri u svim bolnicama"

Danica Grujičić je napomenula da će do 31. avgusta svaka bolnica imati skener i da do tad 55 skenera treba da uđe u upotrebu.

"Imamo još četiri nova linearna akceleratora su počela da rade sad u decembru u Kragujevcu i Nišu i sad u januaru u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ono što želimo, to je i da u Nišu i u Kragujevcu u narednom periodu zamenimo još po jedan linearni akcelerator koji je stariji od 10 godina i onda ćemo zaista imati jedan pristojan broj linearnih akceleratora, bar radijaciona onkologija će da bude takva da ne mora da se čeka više od nedelju dana, a nedelju dana nije čekanje", rekla je ministarka.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

ivan

26.01.2023 15:00

U vranje se na dopler krvnih sudova vrata ceka tri meseca,dno dna.

Srbija