Društvo

Atanacković za Euronews Srbija o zloupotrebi prava na bolovanje: Stara pojava, velike su razlike od sektora do sektora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

20:47

Atanacković za Euronews Srbija o zloupotrebi prava na bolovanje: Stara pojava, velike su razlike od sektora do sektora
Atanacković za Euronews Srbija o zloupotrebi prava na bolovanje: Stara pojava, velike su razlike od sektora do sektora - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da je u poslednjih nekoliko godina više desetina hiljada ljudi bilo na bolovanju duže od mesec dana, kao i da je broj radnika na bolovanju za 14.000 bio veći u 2021. u odnosu na 2020. kada je proglašena epidemija koronavirusa. 

Najčešće dijagnoze zbog kojih zaposleni uzimaju bolovanje duže od mesec dana su povrede, bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, bolesti krvotoka i duševni poremećaji. Međutim, postoje situacije kada poslodavac u skladu sa zakonom proverava opravdanost izostanka sa posla zbog sumnje da je reč o zloupotrebi bolovanja. Euronews Srbija razgovarao je o tome sa Nebojšom Atanackovićem, počasnim predsednikom Unije poslodavaca.

"To je jedna pojava koja je stara puno godina, ne vidimo neke naročite promene u tome, čak bi se moglo reći da su promene na pozitivan način. Ne vidimo da se to povećava u odnosu na prethodne periode. U principu velike su razlike od sektora do sektora privrede ili van privrede, tako da oni razlozi koji su postojali godinama unazad, oni i dalje postoje", rekao je on.

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Euronews

Komentari (0)

Srbija