Društvo

Seli se zoološki vrt u Beogradu - gradonačelnik objavio koja će biti nova lokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/02/2023

-

11:30

Seli se zoološki vrt u Beogradu - gradonačelnik objavio koja će biti nova lokacija
Seli se zoološki vrt u Beogradu - gradonačelnik objavio koja će biti nova lokacija - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Posle skoro 100 godina beogradski Zoo vrt se premešta na jezero Ada Ciganlija, kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen UNESKO listom kulturne baštine, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom predstavljanja budućeg plana zoo vrta.

"Zbog uslova u kojima se životinje nalaze a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koje nije zaštićen UNESKO listom odlučili smo da je Ada Safari pravi izbor", izjavio je Šapić i podsetio da je bilo sličnih predloga i do sada.

Rekao je kako je bivši direktor Vuk Bojović želeo da se Zoo vrt premesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, kao i da je jedan od planova bio da se Zoo vrt preseli negde na gradsku periferiju, od čega su odustali.

"Smatramo da zoo vrt treba da bude deo gradske celine da bi bio blizu ljudi koji će da ga posećuju i zbog komfora životinja, Ada Safari je očigledno rešenje gde će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu u tišini, ali i praktično u centru grada", ocenio je gradonačelnik.

Govoreći o obližnjem naselju Partizan, koje će morati da sruše radi izgradnje Zoo vrta, u kojem živi oko 270 porodica, Šapić je izjavio da su pregovori o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji već započeti, kao i da se razmatra gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni.

"Niko neće ostati bez krova nad glavom", obećao je Šapić.

Dodao je da će na jednoj od sledećih skupština razgovarati o realizaciji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda "Iskoristićemo deo plana koji je usvojen pre više od 10 godina, pokušaćemo da jednu od trasa Savske žičare koja je trebalo da povezuje Novi Beograd sa Košutnjakom, sagradimo do Ade", rekao je gradonačelnik i dodao da će na taj način povezati dva dela grada. Iako projekat novog Zoo vrta još uvek nije gotov, gradonačelnik se nada da će biti završen za dve to tri godine, a novi Zoo vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je duplo više od sadašnjeg.

Tokom obilaska Ade Ciganlije, gradonačelnik je izrazio nadu da će projekat preseljenja zoo vrta biti gotov u naredne dve do tri godine.

Zoološki vrt u Beorgadu otvoren je 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Izmeštanje Zoo vrta iz centra Beograda predviđeno je i Generalnim urbanističkim planom Beograda do 2041. godine, koji je bio ranom javnom uvidu leta prošle godine.

Ovo nije prvi put da se govori o preseljenju Zoo vrta. Ideja 2007. je bila da se ovaj vrt preseli u Surčin.

Takođe, u to vreme bilo je predloga i da bude izmešten na Veliko ratno ostrvo, ali se od toga odmah odustalo zbog prolećnih poplava. Jedna od opcija tada je bila i Krnjača.

"Neće se graditi zgrade na mestu sadašnjeg Zoo vrta"

Šapić je izjavio da se neće ghraditi zgrade na mestu gde je sada Zoo vrt, a kada se on izmesti na Adu Safari. On je to rekao prilikom predstavljanja novog plana za premeštanje Zoo vrta na pitanje novinara o spekulacijama da će na mestu Zoo vrta da se izgrade poslovni prostor i zgrade.

"Uvek će biti dezinformacija i laži, čuo sam da hoćemo da ozidamo ceo Kalemegdan, ali je nama cilj da sada već krenemo u razgovore sa UNESKO, premeštanje Zoo vrta je bio samo jedan uslov", rekao je Šapić.

Govoreći o gubitku jednog od tzv. simbola Beograda Šapić je ocenio kako nije nigde video da se građani žale.

"Mi ne ukidamo Zoo vrt, nego ga premeštamo u humanije uslove za životinje i pravimo bolje uslove za posetioce, u isto vreme čuvamo našu kulturnu baštinu. Ja ne vidim kako bi ijedan stanovnik Beograda mogao da bude ugrožen ovim planom", rekao je Šapić.

Komentari (0)

Srbija