Društvo

U hramu Svetog Save na Menhetnu prva liturgija od požara 2016, služi Porfirije

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

10:52

U hramu Svetog Save na Menhetnu prva liturgija od požara 2016, služi Porfirije
U hramu Svetog Save na Menhetnu prva liturgija od požara 2016, služi Porfirije - Copyright Wikimedia.org/Beyond My Ken

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije služiće danas u Njujorku liturgiju u hramu Svetog Save, što će biti prva služba od velikog požara na Vaskrs 2016. koji je progutao srpsku svetinju na Menhetnu.

Kako obnova jos nije gotova, crkva je od Njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu, specijalno za ovu priliku i posetu patrijarha, da u hram istovremeno primi najviše 202 parohijana.

"Poslednjih nekoliko meseci uloženi su izuzetni napori kako bi se došlo do momenta da se parohija može okupljati u našoj svetinji", navedeno je u pozivu parohijanima da prisustvuju liturgiji, uz dobre vesti da će u našoj crkvi, ako Bog da, uskoro biti i drugih službi. 

Crkveno-školska opština Svetog Save u Njujorku naglasila je da su ponosni što će današnja služba biti kruna patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.           

"Dani koje je duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba proveo sa nama pravi su Božji blagoslov i podsticaj za ubrzanje radova na obnovi hrama, ali još više za obnovu duhovnog života i sabornog duha srpske zajednice u Njujorku", poručeno je iz Crkveno školske zajednice u Njujorku.

Liturgije su sve ove godine služene u grčkoj crkvi.

Patrijarh je posetu SAD započeo 24. januara, u Njujorku je boravio povodom Savindana, nakon toga je otputovao u Čikago gde je boravio do juče. 

Patrijarh je posetio i Šerevil, gde je održana donatorska večera za manastir Krka, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.

Komentari (0)

Srbija