Društvo

Tatjani Lazarević uručen francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2023

-

16:52

Tatjani Lazarević uručen francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Tatjani Lazarević uručen francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tatjani Lazarević, novinarki sa Kosova i Metohije i urednici portala Kossev, uručen je francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge. U ime francuskog predsednika, koji je dekretom od 26. jula prošle godine odlikovao Tatjanu Lazarević, orden joj  je uručio francuski ambasador u Prištini, Olivije Gero.

"Ovo priznanje Francuske nagrađuje istaknute usluge koje ste pružili kroz svoju profesionalnu aktivnost i predstavlja podsticaj da nastavite svoju posvećnost opštem dobru", navodi se u obrazloženju odluke o dodeli ordena.

Ceremonija dodele ordena je održana u rezidenciji francuskog ambasadora, uz prisustvo porodice, predstavnika bratstva manstira Visoki Dečani, prijatelja i kolega Tatjane Lazarević, koja je rekla da su vlasnici ordena koji je primila, njena profesija i njen narod.

"Sa zahvalnošću primam ovaj orden. Iako je on na mom reveru, nikada neću smetnuti sa uma da je on priznanje celom mom malom timu i mom narodu, čak i kada zbog posla, u većem delu dana svoj lični i nacionalni identitet moram da ostavim po strani i sa zadovoljstvom budem samo novinar", rekla je između ostalog Lazarević.

Euronews

 

Ona je istakla da je ovo i priznanje svima onima koji su “časno i dostojanstveno izneli, i još uvek, nekim čudom to čine, teret teških godina za nama i pred nama; svima onima koji imaju hrabrosti da žive sadašnjost i grade budućnost, čuvajući obraz časnih nam predaka”.

"Na raskrsnici sila, između Scile i Haribde, 24 godine od rata, čuči preostala uplašena zajednica kosovskih Srba. Ona ne traži put za sebe, već način kako da ostane. Na svojoj zemlji. Jedan deo sateran u geta južno od moje reke Ibar, drugi, učauren na Severu, sa jedinim gradom u kojem smo se zadržali, iako je i grad iz kojeg dolazim, izgubio mnogo od svoje nekadašnje urbane lepote", istakla je Tatjana Lazarević i obećala da će nastaviti svoj rad, časno i profesionalno.

Komentari (0)

Srbija