Društvo

U Srbiji haraju tri tipa virusa gripa: Čekaonice domova zdravlja pune pacijenata, najviše obolelih među decom i mladima

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/02/2023

-

07:10

U Srbiji haraju tri tipa virusa gripa: Čekaonice domova zdravlja pune pacijenata, najviše obolelih među decom i mladima
Tanjug/Andrija Vukelić, profimedia - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čekaonice domova zdravlja prepune su pacijenata koji se žale na bolove u mišićima, povišenu temperaturu, kašalj. Najviše pacijenata sa simptomima gripa i drugih respiratornih infekcija ima na odeljenjima pedijatrije. Lekari kažu da su gužve očekivane za ovo doba godine i da su krenule sa povratkom dece u školske klupe sa zimskog raspusta.

Trenutno su na teritoriji Srbije u cirkulaciji sva tri tipa virusa gripa - AH1, AH3 i B, a iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuta" kažu da je dominantan podtip AH1.

Samo u Beogradu u prvoj nedelji februara registrovano je 16.929 obolelih od akutnih respiratornih infekcija što je za 18,5 odsto više nego nedelju dana ranije kada je zabeleženo 14.284 obolela, podaci su Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. 

Najviše obolelih je među decom i mladima od pet do 19 godina, gde se sa kijavicom, kašljem, povišenom temperaturom lekaru javilo 7.737 pacijenata, što je povećanje za 2.500 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila. Deca školskog uzrasta čine 45,7 odsto svih pacijenata.

U domu zdravlja Čukarica kažu da imaju velike gužve na pedijatriji od kada je počelo drugo pologodište. Očekivalo se, kako kažu, da će sa povratkom dece u kolektiv početi da se šire respiratorne infekcije, uključujući i grip.

"Imamo povećan broj respiratornih infekcija praćenih visokom temperaturom, bolovima u mišićima i lošim opštim stanjem. Broj se povećao od kada su se deca vratila sa raspusta", kaže za Euronews Srbija načelnica pedijatrije dr Jelena Mitrović.

profimedia

 

Ona je navela da pedijatri u jednoj smeni imaju i po 50 do 70 pacijenata.

"Imamo i pojedinačnih slučajeva stomačnog virusa, ali sada trenutno predominira ovaj respiratorni virus koji daje visoke temperature. Imao najviše dece školskog uzrasta, u rasponu od sedam do 18 godina, to su deca osnovnih i srednjih škola", navela je Mitrović.

Podseća da u praksi ne postoji široko testiranje svih pacijenata na grip, ali da sve ukazuje da su pacijenti koje viđaju ovih da u ordinaciojama oboleli od gripa.

Paunić: Među studentima dominira AH3 podvarijanta

Ima i ustanova koje testiraju pacijente na grip. Među njima je Studentska poliklinika. U toj zdravstvenoj ustanovi za Euronews Srbija kažu da je poslednje dve nedelje raste broj obolelih studenata od gripa.

Profimedia

 

"Gripa imamo dosta. Dominantna je AH3 podvarijanta, a odmah zatim ide AH1. Najmanje ima B podvarijante virusa influence. Imamo visok procenat pozitivnih rezultata na virus gripa. U poslednje dve nedelje od ukupnog broja testiranih pozitivno na grip je 70-80 odsto pacijenata", kaže epidemiolog Mila Paunić iz Studentske poliklinike. 

Podvarijanta gripa AH3 daje nešto težu kliničku sliku u odnosu na ostale podvarijante- visoku temperaturu, bolove u mišićima, opštu malaksalost, glavobolju. Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi. 

Osim gripa i stomačni virus

Među starijom populacijom nešto mirnija slika. U Domu zdravlja Vračar kažu da se poslednjih mesec dana održava sliičan broj pacijenata - dnevno oko 50.

"Ponedeljkom imamo oko 80 pregleda, a svim dugim danima oko 50 pacijenata na dnevnom nivou sa respiratornim tegobama- od bola u grlu, temperature, kašlja. To je broj koji se održava poslednjih mesec dana. Sa polaskom dece u školu primetili smo porast stomačnog virusa ", kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u Doma zdravlja Vračar dr Desimirka Masal.

Lekari su još na početku sezone upozoravali da Evropu, uključujući i Srbiju, čeka jači udar gripa. Na to su ukazivali podaci i ponašanje gripa na Južnoj hemisferi koje obično najavljuje kako će se bolest tokom zime ponašati u ostatku sveta. Na Južnoj hemisferi ove sezone bio je veći broj obolelih od gripa.

profimedia

 

Zbog toga su grip vakcine distribuirane domovima zdravlja već krajem septembra. Nabavljeno je 373.360 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa proizvođača Sanofi Paster i 22.640 doza vakcine protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Lekari kažu da je vakcinacija najbolja zaštita od gripa. Pravo na besplatnu imunizaciju imaju svi stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija