Društvo

Još jedan prolećni dan u Srbiji: U Beogradu do 18 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2023

-

07:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska koje postepeno jača iznad Mediterana sprečava prodor kišonosnih oblaka i hladne vazdušne mase sa severa Evrope što omogućava da već danas vreme bude vedro, sunčano i toplije, rekla je meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"S obzirom da vetar uvek duva od visokog ka niskom vazdušnom pritisku, tako će u našoj zemlji danas duvati topao zapadni vetar koji nam donosi porast temperature. Vetar će do kraja dana biti slab i umeren, a samo će u Timočkoj krajini povremeno duvati pojačanim intenzitetom", kaže ona.

Vreme će biti sunčano, suvo i ekstremno toplo za drugu polovinu februara. U ranim jutarnjim satima temperatura se kretala od zimskih - 5 u Sjenici, pa do 8 u Beogradu. Tokom dana će u istočnim predelima na kratko biti i do 20 stepeni, a Beogradu i većini mesta centrale Srbije danas do 18.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Gojković dodaje da se stabilna atmosferska situacija zadržava se sve do kraja ove radne nedelje.

"Maksimalna temperatura ostaje ekstremno iznad proseka i kretaće se od 15 do 20 stepeni. Za kraj ove nedelje prognozira se naoblačenje sa kišom i intenzivno zahlađenje. Toplo ostaje sve do subote, a već drugog dana vikenda sledi pad temperature za oko 10 stepeni, a duvaće i jak severozapadni vetar. Na planinama ponovo sa snegom", navodi.

Zajedno sa stabilizacijom vremena i slabljenjem vetar dolazi i do zadržavanja zagađujućih materija u prizemnom sloju atmosfere, te se narednih dana preporučuje oprez za osobe sa respiratornim tegobama.

Komentari (0)

Srbija