Društvo

Ministarstvo za ljudska prava: Važnost negovanja maternjeg jezika i jezika nacionalnih manjina

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

11:33

Ministarstvo za ljudska prava: Važnost negovanja maternjeg jezika i jezika nacionalnih manjina
Ministarstvo za ljudska prava: Važnost negovanja maternjeg jezika i jezika nacionalnih manjina - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, ukazalo na važnost negovanja maternjeg jezika, kako većinskog naroda, tako i jezika nacionalnih manjina.  

Ministarstvo navodi da je Srbija, vođena idejom da posredstvom još jednog međunarodnopravnog akta, posvećenog zaštiti i unapređenju manjinskih jezika, doprinese zaštiti i očuvanju multikulturalizma i višejezičnosti, 2006. godine pristupila Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope. 

Ratifikacijom Povelje Srbija se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na našoj teritoriji.

Svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku u kontekstu očuvanja jezika nacionalnih manjina, Republika Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. 

Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. 

Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Na manjinskim jezicima se izdaju novine, časopisi, publikacije, zbornici, a elektronski mediji emituju programe na jezicima nacionalnih manjina. 

U Republici Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave.

Osim toga, vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima. 

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume, navodi Ministarstvo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija