Društvo

Majka i beba od četiri meseca zaražene malim boginjama: Epidemiolog za Euronews Srbija o prvim slučajevima u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

21/02/2023

-

13:27

Majka i beba od četiri meseca zaražene malim boginjama: Epidemiolog za Euronews Srbija o prvim slučajevima u Beogradu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Male boginje se šire u Srbiji, pa su se nakon Smederava i Novog Sada od juče, zvanično, pojavile i u Beogradu. Broj obolelih u Srbiji je porastao na 36, a od ovog broja dvoje je zaraženo u Beogradu, kako je saopšteno sa Instituta za javno zdravlje Batut.

Prvi slučaj je potvrđen u petak kod dеtеtа uzrаstа čеtiri mеsеcа, а dan kasnije pоtvrđеnо је оbоlеvаnjе i оsоbе stаrе 21 gоdinu. Kako je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Ivana Begović Lazarević za Euronews Srbija rekla, reč je o majci i detetu.

"U pitanju je beba ženskog pola stara četiri meseca i njena majka. Po pojavi simptoma, najverovatnije su obe, pre zaraživanja, bile na istom mestu i dobile su ih od iste osobe. Razlika je samo ta što je maka dobila tegobe par kasnije u odnosu na dete. Majka je inače vakcinisana sa dve doze MMR vakcine. Ono što mi pretpostavljamo je da se kod nje desilo probijanje vakcinalnog imuniteta, pa se to odrazilo i na imunitet kod bebe", navodi dr Begović Lazarević.

Kako kaže, nadležni su odmah reagovali i beba preventivno odmah hosptalizovana kako bi se njeno stanje pratilo, a majka je sa njom kao pratnja.

"Sve kontakte, tačnije članove porodice odmah smo stavili pod nadzor. Majka i beba su hospitalizovane. Imajući u vidu starost bebe, procena je da se odmah smesti u bolnicu, a majka je tamo otišla kao njena pratnja. Ona je zapravo dobila tegobe dok je bila u bolnici, tako da ona nikoga nije mogla da zarazi. Jedino je oko toga upitna beba i šta se desilo u ta četiri dana dok nije u bolnicu. Tu postoji rizik da je mogla da proširi infekciju", kaže dr Begović Lazarević.

"Za sada je u Beogradu situacija pod kontrolom", dodaje.

Upitana da li zna kao su se majka i beba tačno zarazile, dr Begović Lazarević kaže da je izvesno da su one dobile u kontaktu sa zaraženom osobom, a prema procesu inkubacije pretpostavlja se da je ta osoba iz Novog Sada. 

"Pretpostavljamo da je kontakt ostvaren sa detetom kod koga su potvrđene morbile u Novom Sadu. Mi to ne možemo tačno da tvrdimo, samo verujemo da je to tako tako jer se uklapa sa periodom inkubacije.Nismo u potpunosti sigurni, jer za zaražavenje ne mora da postoji direktan kontakt. Na primer, to može da bude i kroz vazduh. Ukoliko su boravili u istoj prostojiji gde je i zaražena osoba bila do sat vremena pre, rizik postoji", navodi ona.

Komentari (0)

Srbija