Društvo

Srbija, Severna Makedonija, Slovenija i Crna Gora potpisale sporazum o spasavajnju u vazduhoplovstvu

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

14:28

Srbija, Severna Makedonija, Slovenija i Crna Gora potpisale sporazum o spasavajnju u vazduhoplovstvu
Srbija, Severna Makedonija, Slovenija i Crna Gora potpisale sporazum o spasavajnju u vazduhoplovstvu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vazduhoplovne vlasti Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Slovenije potpisale su u Ohridu Sporazum o saradnji i koordinaciji u traganju i spasavanju u vazduhoplovstvu.

Sporazum su u sredu potpisali generalni direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov u ime Vlade Srbije, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Zoran Maksimović i direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Slovenije Srečko Janiša.

Saopštili su da potpisani sporazum predstavlјa opšti okvir za saradnju i koordinaciju aktivnosti tela zaduženih za traganje i spasavanje u vazduhoplovstvu, a konkretne procedure za angažovanje spasilačkih jedinica na teritoriji druge države strane ugovornice biće definisane bilateralnim operativnim sporazumima, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Mirjana Čizmarov istakla je da ovakav memorandum predstavlja svojevrsni primer za čitav svet, budući da je prvi sporazum te vrste u Evropi, čime je ušao u anale Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) kao akt koji bi trebalo da imaju sve zemlje u svetu.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije, Tomislav Tuntev naglasio je da je glavni cilj Regionalnog savetodavnog komiteta za potragu i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, usaglašavanje svih aktivnosti traganja i spasavanja i unapređenje prekogranične saradnje država članica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar za saobraćaj i komunikacije Severne Makedonije Blagoj Bočvarski.

Države regiona su, na inicijativu Republike Srbije, osnovale 2016. godine Regionalni savetodavni komitet za traganje i spasavanje u civilnom vazduhoplovstvu, sa cilјem da se unapredi regionalna saradnja u oblasti traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu i ispune standardi i preporučene prakse koje je usvojila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Komentari (0)

Srbija