Društvo

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje zarada u prosveti

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

09:36

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje zarada u prosveti
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povećanje zarada u prosveti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je anas da će uputiti devet zahteva Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije, od kojih se jedan odnosi i na povećanje zarada u prosveti.

"Tražimo da se uradi rebalans budžeta za 2023. godinu i planira veće izdvajanje za prosvetu. Vlada RS nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine", navedeno je u saopštenju. 

Kako navode, Unija se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:2:3 po koeficijentu. 

"Da bi se ovaj odnos postigao potrebno je planirati tri povećanja zarada u ovoj godini, 1. aprila 2023. godine povećanje koeficijenta za sve zaposlene u prosvetnom sistemu za tri, takva ista pomeranja koeficijenta u septembru i decembru, tetkice sa 6,30 na 9,30 ili nastavnik 17,32 na 20,32 u prvom koraku", navode iz ovog sindikata.

Unija konstatuje da je prosečna zarada za decembar u Republici Srbiji 84.227 dinara, a u obrazovanju za isti mesec 69.932, te navode da je plata u prosveti za 17 odsto niža od republičkog proseka. 

Među zahtevima je i taj da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bi 5. ili 20. u mesecu pored polovine plate koja se isplaćuje bila isplaćena još jedna polovina zarade. 

"Predlog Unije SPRS je da se to uradi 5. aprila 2023. godine kada bi svi zaposleni primili redovni prvi deo zarade i drugi deo za mart, pa bi od 20. aprila bili u poziciji da primaju zaradu za tekući mesec", navedeno je u saopštenju. 

Iz ovog sindikata će tražiti i isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara jer je, kako saopštavaju, poznato da je Unija SPRS u martu 2022. godine potraživala 60.000 dinara, a u međuvremenu je svima isplaćeno 10.000 i navode da su zahtev iz marta za toliko korigovali.  

Podsećaju da se dug odnosi na sedam Svetosavskih i Novogodišnjih nagrada, 35.000 dinara po zaposlenom, predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika, kao i na uštede koje su ostvarene u sistemu smeštanjem preko 30 000 ljudi – tehnoloških viškova. 

Time je državnoj kasi, tvrde u saopštenju, sačuvano najmanje šest milijardi dinara i dodaju da traže 25.000 dinara po zaposlenom.

Napominju da se nije pregovaralo o Svetosavskoj/Novogodišnjoj nagradi za zaposlene u 2023. godini, pa na osnovu toga traže dodatnih 10.000 dinara po zaposlenom za 2023. godinu.

Dodaju da insistiraju na korigovanju koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom, kao i na korigovanju koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom i šestim stepenom koliko iznose koeficijenti u nastavi, kao i promenu koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti.

"Tražimo plaćanje angažovanja zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja koji su radno angažovani mimo četrdesetočasovne radne nedelje na obavljanju poslova vezanih za završni i druge ispite i takmičenja učenika, kao i redovno i obavezno plaćanje putnih troškova za radno
angažovanje po gore navedenim poslovima izvan mesta boravka", navode u saopštenju Unije. 

Kako ističu zahtevaju i plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, ističući da su svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac. 

"Tražimo od Ministarstva prosvete hitan dogovor o isplati dugovanja svim kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima, jer je država garantovala 10 odsto uvećanje na platu pa neka svoje zakone i poštuje", navode u saopštenju. 

Dodaju i da od Ministarstva prosvete traže hitne pregovore po pitanju izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u delu koji podrazumeva rad po kombinovanom modelu za učenike 5. do 8. razreda i  Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim bi se prekonormni rad do 30 odsto norme plaćao tokom cele školske godine.

 

Komentari (0)

Srbija