Društvo

Patrijarh Porfirije služio moleban za Srbe sa Kosova u Hramu Svetog Save

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

18:30

Patrijarh Porfirije služio moleban za Srbe sa Kosova u Hramu Svetog Save
Patrijarh Porfirije služio moleban za Srbe sa Kosova u Hramu Svetog Save - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije služio je u Hramu Svetog Save moleban za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Posle molebana koji je služio u Hramu Svetog Save za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama SPC u Beogradu, Porfirije je poručio da SPC nikada neće odustati od onoga što su branili naši sveti preci i da će uvek biti molitvom uz one koji su ostali na svojim ognjištima.

"Sazvali smo ovo smireno zato što smo narod Božji i znamo šta za nas znači Kosovo i Metohija, jer je crkva na KiM uvek bila crkva i nikada nije odstupala od KiM i nikada ga nije napustala. Nikada nije ostavljala narod svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada. Crkva je na KiM i sada i biće, pošto znamo da to Gospod hoće", poručio je Porfirije. 

Kako je rekao, ne iz praznih kabineta, ne zvonom nego delom, crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga gde god da je narod i širila ga.  

"Naša crkva, zajedno sa narodom, odlično zna važnost Kosova i Metohija, svakog pedlja njene teritorije. Stoga nema potrebe, niko ne treba da uči Crkvu šta je Kosovo i kako treba da postupa u vezi sa Kosovom i oko Kosova", istakao je Porfirije.

Tokom Uskršnjeg posta, molebani će, pored Hrama na Vračaru biti služeni svakog petka od 17.00 sati u još četiri beogradska hrama.

Među njima su hram Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija, u njima je služen i biće služen, kako je najavila SPC, "moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za naš verni narod na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, za naše Kosovo i Metohiju".

Komentari (0)

Srbija