Društvo

"Ništa bez žena": Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Institutu za transfuziju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2023

-

12:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije danas trinaestu godinu zaredom organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Ništa bez žena", na ovaj način obeležavaju Međunarodni dan žena i zahvaljuju svim ženama davaocima krvi.

Akcijom podsećaju i one koje do sada nisu davale krv da postanu davaoci, a pozvane su i čelnice različitih institucija iz oblasti sporta, medicine i kulutre, kako bi pružile podršku i iskazale solidarnost sa građanima koji daju krv. 

"Od jutros imamo lep odziv, počeli smo da radimo u sedam časova i sigurno je više od 30 ljudi do sada dalo krv i još ih dolazi, među njima su upravo žene, tako da je taj procvat davanja krvi u ženskoj populaciji prošle godine iznosio 19,6 odsto što jeste dobro ali nam je cilj da se ta brojka poveća, a danas je idealna prilika za to", kaže portparolka Instituta za transfuziju krvi Mirjana Knežević.  

Prema podacima od prošle godine, procenat žena koji je dao krv veći je u odnosu na pretprošlu godinu, a Knežević kaže kako je uzrok smanjenog procenta dobrovoljnog davalaštva bila pandemija i ograničenja koja su zbog toga imali u radu. 

Knežević dodaje da na kraju ove kalendarske godine očekuje dosta veći procenat u davanju krvi ženske populacije.  

Iz Instituta je za sve davaoce krvi pripremljen znak pažnje u vidu knjiga, pozorišnih i bioskopskih karata, slatkiša, cveća i kozmetičkih proizvoda. 

Svi koji danas žele da dobrovoljno daju krv mogu to da učine do 19 časova na Institu za transfuziju krvi. Akcija će biti realizovana i u Raški, Koceljevi, Šapcu i Velikoj Plani.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija