Društvo

Poslednji zimski vikend biće vedar i sunčan, a posle njega temperatura ide na prolećnih 20 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

08:09

Poslednji zimski vikend biće vedar i sunčan, a posle njega temperatura ide na prolećnih 20 stepeni
Poslednji zimski vikend biće vedar i sunčan, a posle njega temperatura ide na prolećnih 20 stepeni - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Za danas se očekuje temperatura oko 13 stepeni - najtoplije biće na severu i zapadu zemlje, gde će nakratko biti do 15 stepeni, dok će malo svežije, oko 11, biti u južnim delovima Srbije. Zbog sunčanog vremena, međutim, činiće se da je malo toplije nego što zaista jeste.

"Do početka proleća ostalo je još nekoliko dana. To znači da je pred nama poslednji vikend ove zime, a upravo takve biće i vremenske prilike - malo zimske, a malo i prolećne. Jutra će biti hladna, a dani sve topliji, sa dosta sunčanih perioda", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Sredinom dana se uspostavlja jugoistočno strujanje. Vetar će biti umeren, u košavskom području povremeno i pojačan. 

Vedro i sunčano vreme zadržava se i drugog dana vikenda, uz dodatni porast temperature. Jutro će ipak biti prohladno, dok će se tokom dana temperatura kretati i do 17 stepeni.

"Prognostički modeli za ponedeljak najavljuju prolazno naoblačenje, na krajnjem severu lokalno sa slabom kišom, ali i promenu pravca vetra na severni. To znači pad temperature od nekoliko stepeni, uglavnom na severu zemlje", kaže Gojković. 

Prvi dani proleća biće sunčani i topli. U prvoj polovini nedelje prognozira se do 18 stepeni, a kasnije se očekuje i temperatura veća od 20, a ovako toplo vreme ipak nije uobičajeno za drugu polovinu marta. 

"Proleće nam kalendarski stiže u ponedeljak, 20. marta u 22.24. Tog dana je i prolećna ravnodnevnica, što znači da će dan i noć trajati podjednako, tačno 12 sati. Sunce će izaći u 5.42, a zaći u 17.50. Sve do početka leta, 21. juna, dan će biti sve duži", kaže Gojković.

Uskoro prelazimo i na letnje računanje vremena - ove godine sat pomeramo unapred u noći između 25. i 26. marta. Tog dana sunce neće zaći u 18, već u 19 sati.

Komentari (0)

Srbija