Društvo

Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu o oduzimanju diplome doktora nauka Siniši Malom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

15:06

Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu o oduzimanju diplome doktora nauka Siniši Malom
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Upravni sud poništio je odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je aktuelnom ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka koju je odbranio 2013. godine na FON-u i vratio je nadležnom organu na ponovno odlučivanje, proizlazi iz odluka u koje je Euronews Srbija imao uvid

Osim toga Upravni sud je doneo i drugu presudu kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Na osnovu odluke Odbora za profesionalnu etiku, Senat je prethodno poništio diplomu doktora nauka Malom. 

Presuda Upravnog suda stigla je na Univerzitet u Beogradu prošle nedelje a, kako kažu, za sada se o njoj neće izjašnjavati. 

Odluke suda usledile su nakon žalbe ministra Siniše Malog na odluku o postojanju neakademskog  ponašanja pri izradi doktorske disertacije i poništavanja diplome.

Iz Upravnog suda kažu da je 23. februara doneta presudu  kojom je poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu  od 22.11.2021. godine i predmet vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje. 

Nekoliko dana kasnije, 2. marta, Upravni sud je doneo presudu kojom je poništena odluka Senata Univerziteta u Beogradu o poništavanju diplome i dodataka diplomi od 22.12.2021. godine i predmet vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje.

Kako se navodi u obrazloženju "po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji
pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom
naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine". 

Senat univerziteta u Beogradu je u decembru 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome doktora nauka ministru finansija Siniši Malom, na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje Malog prilikom izrade njegove doktorske disertacije. 

 

Komentari (0)

Srbija