Društvo

Jusufspahić povodom početka meseca ramazana: Molimo se za mir i da rat prestane, molimo se za našu Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

14:35

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić danas je čestitao početak meseca ramazana i rekao da se ovaj ramazan obeležava u uslovima rata na evropskom prostoru i pozvao na mir.

"Bez obzira na veru, pozivam sve ljude naše države, naše Srbije da se molimo za mir i da rat prestane i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak, da budemo jedinstveni, jer samo u jedinstvu je i pobeda. Neka naše čestitke ne budu reči, već iskrene želje i molitve, pustimo svetlost ramazana u sebe kako bismo svetlili svakome", poručio je Jusufspahić u Bajrakli džamiji povodom početa meseca ramazana.

On je pozvao vernike da predstojeće dane provedu u miru i ljubavi.

"Neka je ramazan mubarek svim muslimanima Srbije i svim muslimanima na celom svetu, srećan vam ramazan", dodao je on. 

Mesec ramazana deveti je mesec hidžretskog lunarnog kalendara, kad se posti, a hrana i piće ne uzimaju tokom dana, od zore do zalaska sunca, a kako je Jusufspahić rekao tada se muslimani ustežu od svakog užitka, ne samo od hrane i pića, već od ružnih dela i misli.

On je rekao da je sutra prvi dan ramazana, a večeras iza akšam-namaza biće prva teravija, prvi namaz.

"Post, postenje, jeste poštenje i ustezanje od pohote i htenja, štit nam je od pohlepe i halapljivosti, post nas uči dobroti i dobročinstvu, a ramazan je misija čistoće duše, oplemenjuje odnos majke i deteta, brata sa bratom, čoveka sa čovekom", istakao je muftija i dodao da "postiti između ostalog znači uže ega stegnuti i svega lošeg se ustegnuti i tako mir u duši dosegnuti". 

Značaj meseca ramazana je što je u njemu započelo objavljivanje Kurana, rekao je muftija. 

Ramazan, mesec posta, ove godine počinje večeras sa zalaskom sunca, dok je prvi dan posta 23. mart, to je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja. 

Nakon meseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a Bajram-namaz je u petak, 21. aprila, dodao je muftija.
 

Komentari (0)

Srbija