Društvo

Maris: U vrtićima u Beogradu povećan broj slučajeva stomačnog virusa

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

08:56

Maris: U vrtićima u Beogradu povećan broj slučajeva stomačnog virusa
Maris: U vrtićima u Beogradu povećan broj slučajeva stomačnog virusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U dečijim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece. Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura. 

"Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga, četiri epidemije su bile uzrokovane rota virusom, a dve adeno virusom", rekla je za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominiraju mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temepratura.

"Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodna u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita", rekla je dr Maris.

"Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana", kazala je dr Maris.

Prema njenim rečima, broj zaraženih koronavirusom se povećava, pa je tako tokom marta registrovano ukupno 15 epidemija koronavirusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13, kao i dve u ustanovama socijalne zaštite.

"Najčešće su to blaži simptomi - respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja", zaključila je Maris.

Komentari (0)

Srbija