Društvo

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: "Ne okrećite glavu, prijavite nasilnike"

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

09:59

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: "Ne okrećite glavu, prijavite nasilnike"
Zorana Mihajlović - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je, povodom Dana sećanja na ubiijene žene žrtve nasilja, ukazala na to da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.


Ona je u saopštenju za javnost navela da retko da prođe dan da se ne čuje da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena.

"To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Neophodno je adekvatno, uvremenjeno i zajedničko delovanje svih", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno, ona je rekla da svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje.

Poručila je ženama da nisu same u ovoj borbi i pozvala ih da prijave nasilnike.

Naglasila je da je važno ohrabriti i osnažiti žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja - bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu.

"I svi mi, ako znamo da nasilje postoji - da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je i da je Vlada Srbije krajem aprila usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kako je rekla, doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

Navodi da je Strategijom predviđeno i formiranje sveobuhvatnog registra, jer smatra da je važno imati sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju.

"Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dale u prevenciji", zaključila je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije je na predlog potpredsednice Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
 

Komentari (0)

Srbija