Društvo

Prošle godine svaki treći par odustao od venčanja zbog pandemije, predstavnici ivent industrije ove godine očekuju do 38.000 svadbi

Komentari

Autor: Z.Radović / N. Zdravković

11/07/2021

-

18:42

Prošle godine svaki treći par odustao od venčanja zbog pandemije, predstavnici ivent industrije ove godine očekuju do 38.000 svadbi
Venčanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemija je prošle godine pokvarila planove i mladencima i ugostiteljima, a sada su poznate i posledice koje je imala na sklapanje brakova, pa i na industriju organizacije venčanja. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Srbiji je prošle godine zaključeno 23.599 brakova, što je za čak 10.000 manje nego 2019. godine. To je pad od 33,6 odsto, a na osnovu ovog podatka se može pretpostaviti da je praktično svaki treći par odustao od venčanja zbog epidemije i nemogućnosti da organizuje slavlje.

Od 2016. godine, godišnje je u proseku sklapano oko 35.000 brakova, a od tog broja je oko 28.000 mladenaca prvi put stalo pred matičara. Prošle godine je sklopljeno 18.209 prvih brakova, što pokazuje da su venčanja uglavnom otkazivali oni parovi koji prvi put stupaju u brak.

"Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje je bila 34,8 godina, a za mlade 31,5 godina. Muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine – muškarci su najčešće stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove", navode u RZS.

Bilo zakazano 25.000 svadbenih veselja

Tatjana i Ilija su prošle godine zakazali salu i muziku, naručili tortu i odabrali venčanicu i odelo, pozivnice na kojima je stajao datum 30. avgust nikada nisu podeljene. Zbog epidemiološke situacije i mera koje su u tom trenutku bile na snazi, njih dvoje su svoju svadbu prvo pomerili za maj, a posle su termin slavlja još jednom odložili. Sada čekaju 29. avgust i nadaju se da će jedno drugom konačno reći sudbonoso "da" i u crkvi.

Ovaj par je samo jedan od brojnih kojima je epidemija kovida-19 pomrsila konce i koji su svoju svadbu morali da odgode ili otkažu. Zbog ograničenja koja je diktirala epidemiološka situacija i oni su se, kao i mnogi drugi parovi, odlučili za skromno venčanje kod matičara, samo u prisustvu najbližih, ali ne odustaju od veselja koje je zakazano za kraj avgusta.

A iza hiljada parova koji su do detalja birali kako će izgledati njihova proslava, stoji na stotine zaposlenih u takozvanoj ivent industriji, među kojima su muzičari, fotografi, poslastičari, čiji je opstanak bio ozbiljno ugrožen, jer su godinu dana gotovo u potpunosti bili bez posla.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

U Udruženju Ivent industrije Srbije su mesecima ukazivali na problem sa kojim se suočavaju zbog epidemiološke situacije i zabrane organizovanja proslava. 

"Održano je manje od 2.000 svadbi, oko 13.000 je pomereno za ovu godinu i oko 10.000 je potpuno otkazano, jer su se ljudi odlučili samo da se venčaju, a da ni ne prave veselje. Sa svadbama koje su prebačene iz 2020. godine za ovu je planirano između 35.000 i 38.000 proslava“, rekli su nam u Udruženju.

Za organizaciju svadbe potrebno je misliti o svemu, o muzici, hrani, cvetnim aranžmanima i svečanim toaletama. Iako su tokom pandemije poslastičarnice i cvećare mogle donekle da obavljaju svoj posao, saloni venčanica našli su se u velikom problemu.

Predsednica Udruženja salona venčanica, Violeta Šoć je za Euronews Srbija rekla da je salonima, zbog sezonskog načina rada zapravo, onemogućen rad od novembra 2019. godine, kada je završena prethodna sezona.

profimedia

 

"U Srbiji postoji oko 250 salona venčanica, a od toga je 60 u Beogradu. Podaci iz januara ove godine ukazuju da je pet odsto salona trajno zatvoreno, a da je jedan deo radnji u jednom trenutku otišao u potpuno mirovanje", rekla je Violeta Šoć.

Udruženje "Ivent industrija“ Srbije je organizovalo i performanse ispred Narodne skupštine Srbije i Vlade Republike Srbije.

I razvoda manje za petinu

Prošle godine je 8.687 partnera odlučilo da se razvede, odnosno za 20,3 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, u kojoj je bilo 10.899 raskida bračnih ugovora. Prosečna starost muža pri razvodu braka bila je 44,5 godina, a za žene 41 godinu.

Najveći broj čine brakovi s decom, čak 4.636, odnosno 53,4 odsto, a svaki drugi par ima jedno dete. U RZS navode i da su nakon razvoda, izdržavana deca najčešće dodeljena ženi, i to u 3.225 razvedenih brakova, odnosno 69,6 odsto. Statistika pokazuje i da su oni koji su se lane razveli u proseku živeli zajedno 13,6 godina.

Vojvodina prednjači po broju sklopljenih brakova, ali i razvoda. Bračne ugovore je sklopilo 6.609 parova, dok ih je 2.758 raskinulo. U Beogradu je pred matičarem sklopljeno 6.031 brakova, a razvelo se 2.438 parova.

Statistika otkriva i da su oni koji su želeli da se raziđu bili odlučniji od onih koji su želeli da se venčaju. U 2019. godini je na svakih 1.000 sklopljenih brakova raskinuto njih 306, dok je lane na 1.000 sklopljenih bilo 368 raskinutih bračnih ugovora.

Komentari (0)

Srbija