Društvo

Sofija i Luka potisnuli Milicu i Dragana, najpopularnija imena u Srbiji su grčkog porekla

Komentari

Autor: Jovana Stanković

10/07/2021

-

19:40

Sofija i Luka potisnuli Milicu i Dragana, najpopularnija imena u Srbiji su grčkog porekla
Sofija i Luka potisnuli Milicu i Dragana, najpopularnija imena u Srbiji su grčkog porekla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sofija i Luka su dva najčešća imena koja su roditelji tokom prošle godine davali svojoj deci po rođenju, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Zanimljivo je da su oba imena grčkog porekla. Sofija potiče od grčke reči - sophía, što znači "mudrost", "znanje", "veština", a Luka od grčke reči "luks" što znači "svetlost, svetleći". 

Popularna imena za devojčicu su i Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa, Nikolina.

Nakon Luke, kod dečaka su najomiljeniji Lazar i Vasilije. Odmah iza njih su: Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo i Vukašin.

Unsplash

 

Radeći popis 2012. godine, Republički zavod za statistiku je došao do podatka da su nekada Dragan i Milica najčešća imena u Srbiji, međutim, kako se navodi Milica i dalje primamljiva nekim roditeljima, dok Dragan više nije na listi želja.

Međutim, podaci pokazuju da se ove godine broj rođenih beba smanjio. U protekloj godini rođene su samo 61.692 bebe, odnosno čak 2.707 novorođenčadi manje nego 2019. godine, a tako nizak natalitet nije zabeležen od 1900. godine. Kako se dalje navodi, prema podacima RZS, prosečna starost majki koje se odluče da rode prvo dete je oko 28 godina. 

Procedura davanja imena u Srbiji

Prema Porodičnom zakonu u Srbiji postoje neka ograničenja - "ime ne sme da bude pogrdno, ne sme da vređa moral i da bude u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine".

Novorođenče u Srbiji, prema zakonu, treba da bude upisano u matične knjige po imenu i prezimenu. Rok za to je 30 dana od rođenja, a sada se neke bebe mogu prijaviti odmah u porodilištu ili putem servisa e-beba.

Ograničenja izbora i u svetu

Da postoje ograničenja u izboru imena i u svetu, dokaz je i da je jednoj majci iz Velsa 2016. godine zabranjeno da detetu da ime Cijanid - kako se zove i otrov koji je koristio Adolf Hitler, pisao je tada portal Vals online. Sud je tada procenio da bi ovo ime samo naškodilo detetu i saopšteno je da sudovi mogu da intervenišu "samo u najekstremnijim slučajevima".

Još jedna majka, navodi ovaj protal, insistirala je da sama izabere ime svom detetetu. Htela je naslednika da nazove Propovednik, ali joj sud to nije dozvolio. 

U Danskoj postoji spisak imena koji roditelji, nakog što se uloguju na poral, mogu da izaberu.

Kako ime utiče na život?

Studija iz 2000. godine koju je vodio američki psiholog Žan Tvenge pokazala je da nezadvoljstvo zbog imena može da utiče na psihološko prilagođavanje. To je uticalo na manjak samopouzdanja i samopoštovanja jer su ime doživljavali kao "lični simbol".

profimedia/Euronews

 

Drugo istraživanje, piše BBC, koje je rađeno u Nemačkoj 2011. godine pokazalo je da imena koja su manje popularna (kao što je Kevin) pre će biti odbijeni u izboru "prijatelja na društvenim mrežama" u poređenju sa nekim popularnijim imenom, kao što je Aleksandar.

Neka druga istraživanja pokazala su da neobična imena mogu da pruže dosta koristi. Kako piše BBC, ukoliko neko ima zvučno ime, naučnici tvrde da će je ostali posmatrati kao prijatniju i zanimljiviju osobu.

Komentari (0)

Srbija