Društvo

Srpski planinar zaražen delta sojem izašao iz bolnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

12/07/2021

-

12:50

Srpski planinar zaražen delta sojem izašao iz bolnice
Srpski planinar zaražen delta sojem izašao iz bolnice - Copyright Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski planinari koji su registrovani kao prvi zaraženi delta varijantom koronavirusa u Srbiji, trenutno se osećaju bolje, saznaje Euronews Srbija.

Momak i devojka koji su registrovani kao prvi nosioci delta soja u Srbiji, vratili su se 26. juna sa grupom od dvadesetak ljudi sa Kavkaza. Prema rečima oca zaraženog momka, planinari su imali negativan PCR test pri odlasku u Rusiju, ali su samo njih dvoje u Srbiju doputovali sa simptomima kovida 19.

Osim toga što su bili pozitivni na testu, urađeno je i sekvenciranje u Specijalističkom veterinarskom institutu u Kraljevu nakon čega je otkriveno da su oboje nosioci delta varijante SARS-CoV-2.

"Moj sin je izašao iz bolnice u Kragujevcu. Sada je, srećom, bolje", rekao nam je otac 27-godišnjeg momka.

Podsetimo, ranije je prof. Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba za Euronews Srbija rekla da je grupu planinara činila grupa od dvadesetak ljudi, koja živi u različitim gradovima Srbije, te da se sada prate njihovi kontakti.

Ona je ujedno istakla da 27-godišnji momak ima udružene bolesti, kao i da je reč o gojaznoj osobi zbog čega je kod njega bila izraženija klinička slika bolesti.

Nekoliko godina starija devojka, koja je takođe doputovala u Srbiju sa delta sojem, imala je lakše simptome i nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

 

Komentari (0)

Srbija