Društvo

Danas vetar, kiša i pljuskovi: Južno od Beograda na snazi žuti meteoalarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2023

-

07:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vetar, kiša, pljuskovi, grad - sve to zajedno utiče na temperaturu, koja danas u najtoplijem delu dana neće prelaziti 18 stepeni.

"Zanimljiv i meteorološki uzbudljiv dan je pred nama. Osim kiše i pljuskova, danas na 'prognostičkom meniju' imamo i sugradicu, grad i jak vetar. Osvežiće još malo u odnosu na juče", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Republički Hidormeteorološki Zavod Srbije upalio je žuti, najniži stepen upozorenja, ali samo za predele južnije od glavnog grada. Ova žuta boja daje signal da će u narednim satima, južnije od Save i Dunava biti pljuskova, koji za vrlo kratko vreme mogu doneti više od 10 litara po metru kvadratnom.

Biće uslova i za grmljavinu, ali i za  pojavu grada i sugradice. Stabilnost atmosfere narušava ciklon sa Atlantika koji je samo jedan u nizu. Tu je i hladan front koji je  uobičajena pojava kada imamo premeštanje ciklona preko naših predela.

Što se tiče nadolazećih sati, biće oblačno, na jugu i tmurno. Kiša će padati povremeno, uglavnom na mahove, kao što to i prikazuje ova mapa padavina. Gotovo da neće biti mesta u Srbiji koje će ostati suvo.

Kišu i pljuskove pratiće i pojačan jugoistočni vetar koji će najjače udare imati na području od Novog Sada do Sombora i Subotica.

"Sreda će  zatim biti najhladniji dan u ovoj sedmici. Temperatura će biti osetno ispod proseka za kraj aprila. Ali neka Vas to ne brine, već četvrtak nam donosi otopljenje i razvedravanje", kaže Lazarević.

U drugom delu sedmice, biće više sunca i temperatura oko ili iznad 20 stepeni.  Ova prijatna temperatura zadržaće se do kraja nedelje, ali to ne znači da u drugom delu sedmice neće biti kiše.

Stabilnost atmsfere narušavaće vlaga u višim sojevima, koja je uzrok oblacima i kiši. Svakako bićete na vreme obavešteni gde i kada će tačno padati kiša.

"Za danas, kiša i pljuskovi prognozirani su širom Srbije stim što se akcenat stavlja na predele južnije od Beograda. Neka vam kišobran bude pri ruci", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija