Društvo

Kakvo nas vreme očekuje tokom prvomajskih praznika?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2023

-

09:09

Kakvo nas vreme očekuje tokom prvomajskih praznika?
Beograd na vodi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a najmanja verovatnoća te pojave očekuje se na jugu Banata i u donjem Podunavlju.

Vetar će biti slab i umeren severozapadni, na planinama povremeno i jak. Najniža temperatura od 5 do 10 °C, a najviša dnevna od 19 do 23 °C.

U Beogradu se očekuje promenljivo oblačno, tokom dana u pojedinim delovima grada uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska, saopštio je RHMZ. Vetar slab do umeren severozapadni. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Vreme za praznike

One koji su planirali uranak ili prvomajski roštilj obradovaće prognoza za 1. maj - biće toplo i u većini mesta bez padavina, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova na planinskim predelima, dok se 2. maja popodne očekuju lokalni pljuskovi, kaže meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović .

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, 1. maja biće pretežno sunčano, u košavskom području uz pojačanje istočnog i jugoistočnog vetra. Maksimalna dnevna temperatura biće 22 stepena celzijusa, dok će minimalna biti 10 stepeni. Krajem dana i tokom noći, na jugozapadu zemlje očekuje se postepeno naoblačenje sa kišom.

Drugog dana praznika biće umereno oblačno, dok se na zapadu Vojvodine, zapadu i jugozapadu Srbije očekuju kiša i lokalni pljuskovi. Duvače umeren i jak jugoistočni i istočni vetar. Maksimalna dnevna temperatura biće 23 stepena, a minimalna 14 stepeni. 

"Drugi maj bi zapadni deo Vojvodine, zapad i jugozapad Srbije imao uslove za one lokalne pljuskove i to pre svega popodne, ono što je dobro je ta temperatura koja bi bila između 17 i 21 stepen celzijusa", rekao je Mihajlović za Tanjug. 

Biometeorološke prilike mogu imati povolјan uticaj na hronično obolele i osetlјive osobe, a izvesna opreznost savetuje se srčanim bolesnicima. Moguća je pojava glavobolje u blažoj formi i preporučuje se boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost. 

Narednih dana promenljivo i nestabilno 

Od sredine predstojeće sedmice, prema rečima Mihajlovića, vreme će biti promenljivo i nestabilno do 10. maja, kada se po informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje stabilizacija vremena. 

"Više padavina na više mesta tako da bi temperatura ostala slična, stepen dva niža, u sredu, četvrtak i petak. Za vikend i početak one tamo sedmice bi i dalje imali nestabilno vreme, a neku stabilizaciju vremena možemo najaviti 10. maja", naveo je Mihajlović. 

Mihajlović je rekao da će temperatura u maju biti malo viša u odnosu na prosek, uz 10 do 13 kišnih dana sa padavinama koje su uobičajene za ovaj mesec. 

"Pljuskovi imaju izuzetno lokalni karakter, to su one kratkotrajne veće količine padavina na malom prostoru. Srednje stanje atmosfere, odnosno klimatska karakteristika našeg područja jeste upravo promenljivo, nestabilno vreme i česta pojava pljuskova", zaključio je Mihajlović. 
 

Komentari (0)

Srbija