Društvo

Vučić u Kladovu: Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2021

-

10:17

Vučić u Kladovu: Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije
Aleksandar Vučić u Kladovu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, u okviru posete Kladovu, obišao radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova u dužini od 34 kilometra koje izvodi Štrabag.

Predsednik je tokom razgovora sa radnicima i predstavnicima lokalne vlasti istakao da je taj put veoma značaj za građane tog dela Srbije.

"Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije", istakao je Vučić.

Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zajčara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Vučić je pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i dogovorio sa njim da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik se tom prilikom interesovao i za druge puteve u tom kraju, na primer, za put od Negotina do Brze Palanke u dužini od 30 kilometara, zatim put do Klokočevca i ka drugim mestima.

Razgovarao je sa radnicima, pitao ih da li ima još ljudi zainteresovanih da rade poslove u niskogradnji i kakve uslove imaju...

"Čudesna istočna Srbija"

Vučić je ukazao da taj deo zemlje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

"Istočna Srbija je bukvalno čudesna", naglasio je on.

Vrednost radova puta od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti gotov u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po ove deonice.

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i predsednici opština istočne Srbije.

Predsednik Vučić je zatim obišao u HE Ðerdap 1 rekonstruisane mašinske prostorije, a zatim i rekonstruisanu brodsku prevodnicu na HE Ðerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Rekonstrukciju prevodnice obavila je nemačka firma DS S Noel i naša preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Krajevo.

Radovi su vredni 28,5 miliona evra, a 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojen banke a ostalih 40 odsto je grant Connecting Europe facility fonda.

Zahvaljujući rekonstrukciji, skraćeno je vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na 90 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednostrada prevodnice.

Osim toga, produžen je vek trajanja opreme na prevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto i smanjen je uticj rada prevodnice na životnu sredinu, istaklo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćajaj i infrastrukture.

Na kraju posete Kladovu predsednik će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Komentari (0)

Srbija