Društvo

"Želimo samo da se naša deca ne zaborave": 24 godine od kada su u bombardovanju autobusa stradali Nikola i Marija

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

01/05/2023

-

12:29

"Želimo samo da se naša deca ne zaborave": 24 godine od kada su u bombardovanju autobusa stradali Nikola i Marija
"Želimo samo da se naša deca ne zaborave": 24 godine od kada su u bombardovanju autobusa stradali Nikola i Marija - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 24 godine, kada je NATO bomba pogodila autobus Niš-ekspresa, na mostu u selu Lužane, nedaleko od Podujeva, poginuli su tada petnaestogodišnja Marija, njen dve godine stariji brat Nikola i njihova baka. Na groblju u Gračanici, gde su brat i sestra sahranjeni u jednom kovčegu, danas je služen parastos.

Roditelji, Dragiša i Zorica Petrović, narušenog su zdravlja i kažu da im je svakog dana sve teže i teže, ali da žive samo kako bi mogli da održavaju grob svoje dece i majke. Za pogibiju svoje dece, pre 24 godine, Zorica je saznala preko radija, a Dragiša, koji je tih dana bio van Gračanice, tek posle šest dana. 

"Dok smo mi živi i dok možemo, održavaćemo grob, a samo se plašimo da li će neko to da radi kada nas ne bude bilo. Želimo samo da se naša deca ne zaborave. Znamo da je mnogo dece stradalo širom Srbije, ali svako kuka na svom grobu“, kaže Zorica Petrović za Euronews Srbija.

U dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“, Marijini i Nikolini drugarice i drugovi su prošle godine podigli spomen ploču koja je posvećena svima koji su stradali u NATO bombardovanju.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"I ovoj deci hvala što je njihovo društvo podiglo tu ploču ispred škole. Barem će ta deca mala koja idu tu u školu da se raspitaju ko su i šta su bili Marija i Nikola i šta se desilo sa njima. Bar će neko da ih pominje. Jeste 24 godine prošlo, ali opet ima nešto, ta ploča vredi dosta“, ističe Dragiša i dodaje da se ne nada da će počinioci ubistva nevinih ljudi, među kojima su i njihova deca, ikada biti kažnjeni za to što su uradili.

Po imenima marije i Nikole Petrović, u Gračanici su imena dobile dve ulice, koje se nalaze jedna pored druge.

Pre dve godine, na mestu gde je bomba pogodila autobus, u selu Lužane, predsednik opštine Porujevo je otkrio spomen ploču sa imenima stradalih. Na njoj se nalazi 31 ime, samo poginulih Albanaca, imena stradalih Srba nema, već  su pod rednim brojem 32, stavljene samo tri tačke.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Zorica i Dragiša Petrović su prošle godine, posle više od dve decenije, prvi put zapalili sveće na mestu stradanja svoje dece, uz pomoć ekipe Euronews Srbija. 

Četrdeset četvoro civila, srpske i albanske nacionalnosti, poginuli su 1. maja 199. godine, kada je NATO projektil pogodio autobus "Niš ekspresa" koji se kretao od Niša ka Prištini. 

Komentari (0)

Srbija