Društvo

Janković: Deci pod posebnim režimom ishrane u vrtiću obezbediti hranu

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

14:02

Janković: Deci pod posebnim režimom ishrane u vrtiću obezbediti hranu
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Posle obraćanja roditelja i povodom navoda u medijima da je Predškolska ustanova "Dečji dani", u čijem sastavu je 11 vrtića, odlučila da od 8. maja deca sa alergijama i drugim zdravstvenim problemima ne dobijaju adekvatne obroke i da te obroke treba da obezbede roditelji, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da bi takva odluka bila diskriminatorna.

Obezbeđivanje ishrane je zakonska obaveza predškolske ustanove, a prevaljivanje ove obaveze na teret roditelja može biti opravdan samo u izuzetnim slučajevima, navela je Janković.

Prema njenim rečima, rad predškolskih ustanova treba da bude organizovan tako da uvažava individualne potrebe deteta, uključujući specifičnosti i u vezi sa ishranom. 

"Sa aspekta antidiskriminacionih propisa neprihvatljivo je da se deci koja su pod posebnim režimom ishrane iz bilo kog razloga ne obezbeđuje hrana koja je u skladu sa specifičnim zahtevima jer može doći do diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja. Prema navodima roditelja, takva odluka doneta je zbog nedostatka finansijskih sredstava i kadrova za pripremu i distribuciju hrane, što ne može biti opravdanje", navodi Janković i ukazuje da su finansijska sredsva uvek manje ili više limitirana ali se mogu nadomestiti njihovom preraspodelom ili primenom principa solidarnosti.

Poverenica ističe da su u praksi institucije postojali slični slučajevi koji su nakon donetih mišljenja i preporuka uspešno rešeni zbog čega je važno da se postignuti standardi i niovo ostvarenih prava ne umanjuju.

Najbolji interes deteta važan je princip proklamovan Konvencijom o pravima deteta, koji treba da bude primenjen u svim aktivnostima koje se tiču dece, smatra ona.

Zbog svega navedenog neophodan je veliki oprez prilikom donošenja svih odluka u vezi sa pravima dece, zbog čega poverenica Janković očekuje da se ova odluka preispita i uskladi sa antidiskriminacionim propisima.

Komentari (0)

Srbija