Društvo

Sabor SPC počeo liturgijom, patrijarh Porfirije: Danas se reč crkve izvrće, neretko kleveće, menjaju teze

Komentari

Autor: Fonet

14/05/2023

-

16:07

Sabor SPC počeo liturgijom, patrijarh Porfirije: Danas se reč crkve izvrće, neretko kleveće, menjaju teze
Sabor SPC počeo liturgijom, patrijarh Porfirije: Danas se reč crkve izvrće, neretko kleveće, menjaju teze - Copyright Fonet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je danas liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru, dok u ponedeljak počinje radni deo zasedanja najvišeg tela Crkve.

Na kraju liturgije, poglavar SPC patrijarh Porfirije rekao je da je običaj i predanje da se episkopi crkve Hristove sabiraju da služe svetu liturgiju, ali istovremeno da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i crkva kao takva, ali i svaki pojedinac tamo gde se nalazi u svom vremenu i prostoru.

"Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je, kako se to kaže, globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas", rekao je Porfirije i dodao da smo svi međusobno povezani.

Patrijarh je ukazao da se "danas reč crkve izvrće, neretko kleveće, menjaju teze, određuje šta crkva treba da čini", prenela je Informativna služba SPC.

"Reč crkve će biti naizgled opora i gorka, a ponekad i blaga, ali će ona uvek biti reč Hristova, a to znači otrežnjujuća i isceljujuća", istakao je patrijarh Porfirije.

U kripti Hrama Svetog Save sutra će početi radni deo Sabora SPC, a po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevog reda koji čine prispeli predmeti Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Komentari (0)

Srbija